1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите на мляко не са оптимисти за бъдещето

Производителите на мляко не са оптимисти за бъдещето

Липсата на финансови средства не позволява разширяването на млечното говедовъдство

 

Семинар, чиято работа разгледа подпомагането на фермерите за повишаване доходите им чрез структурно и технологично подобряване на млекопроизводството и доближаване качеството му до европейските стандарти се проведе в Монтана. Той беше организиран от Областната служба за съвети в земеделието, а като съорганизатор бе Националната асоциация на млекопроизводителите в България.

Във връзка с това беше засегнат и начинът как да се изгради една добра ферма с продуктивни животни. Всеобщото мнение на присъстващите фермери беше, че са готови да пристъпят към подобна перспектива, единствено обаче им пречи липсата на финансови средства за купуване на животни, които да станат основата на стадото. Тук беше подставен и проблемът, че програма САПАРД е подминала млечното говедовъдство и сега, подпомагайки преработвателите на мляко, на практика поставя каруцата пред коня. И върху основанието на тези факти производителите поставиха въпроса - за какво са ни модерни доилни инсталации, след като не можем да имаме високопродуктивни животни. На сегашния етап млечното животновъдство им дава само средства да съществуват със сегашните стада, но за повече не може да се мисли. А се знае отдавна, че тези стада са нископродуктивни, но стопаните им не могат да си позволят купуването на високопродуктивни племенни животни. За това се изискват сериозни капиталовложения, с които в бранша нито един кравар не разполага. Както се изказаха мнозина засега единствено фонд "Земеделие" е определил за годината финансов ресурс по програмата си "Животновъдство" 15 млн. лева.

Именно по тази програма говори на семинара Людмил Луканов, което едва ли беше от особена полза на присъстващите по простата причина, че млекопроизводителите от областта отдавна са преминали по всички пунктове, за да опитат да се доберат до кредити за производството си. И така - какво предвижда Регионалната програма за Северозападна България за този година. По нея и по програмата на алтернативно земеделие в Родопите фондът е отделил 3 млн. лева. При кредитиране по програма "Животновъдство" изискванията за купуване на минимален брой животни са наполовина в сравнение с националната програма за развитие на отрасъла. Така е и с купуването на биволици, овце, кози, прасета за угояване, бройлерни пилета и др. От тази година фонд "Земеделие" прие да покрива разходите на производителите по лихвите, които дължат за взетите кредити. В област Монтана само в 6 ферми се отглеждат между 50 и 100 крави, а с по една и две крави в Монтанско са над 60 на сто от млекопроизводителите. Ако влязат в графата на т.н. полупазарни стопанства, след 2007 год. те ще получават по 1000 евро годишна евросубсидия, за да могат да разширят дейността си./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.