1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството на захар и захарни изделия през периода 2005-2011 г. спада

Производството на захар и захарни изделия през периода 2005-2011 г. спада

Снимка:

Мария Габриел: Необходимо е преразглеждане на механизмите за управление на производството на захар

В дебат по устни въпроси към Европейска комисия по време на пленарната сесия, евродепутатите обсъдиха настоящото управление на сектора на захарта в ЕС. В дискусията участва и българският евродепутат Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ), която идентифицира в писмено изказване ситуацията в България.

„Факт е, че вследствие на провежданите от 2007 г. насам реформи, моята страна България почти престава да произвежда захар и се превръща във вносител на сурова захар, която се рафинира и малка част се изнася, другата остава за вътрешно потребление. Страната разполага с национална квота само за производство на изоглюкоза,  квотата ни за захарно цвекло е закрита.”, отбеляза Мария Габриел.

Тя информира, че на територията на България функционират шест одобрени "постоянни рафиньори" на сурова тръстикова захар и едно предприятие, производител на изоглюкоза. Българските захарни рафинерии работят при ниски нива на капацитет, защото не разполагат с достатъчно сурова захар за рафиниране поради ниските нива на внос на суровина от трети страни, ползващи се от преференциални споразумения. В допълнение г-жа Габриел изтъкна, че производството на захар и захарни изделия през периода 2005-2011 г. спада, цените на произвежданите продукти, включително рафинираната захар, растат. Предвид ограниченията за максимална цена на изнасяната захар, производителите формират печалбата си най-вече с надценката на захарта за вътрешно потребление.

„Смятам, че е необходимо преразглеждане на механизмите за управление на производството на захар, балансиран подход за съчетаване на трите модела на производство в конкурентна среда. Нужно е постигане на по-голяма справедливост в сектора "Захар" на ЕС.”, заключи Мария Габриел.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.