1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Промени в Закона за арендата искат собственици на земеделски земи

Промени в Закона за арендата искат собственици на земеделски земи

Исканията към управляващите са държавата да се намеси в пазара на земя

Гражданско сдружение „Собственици на земеделска земи арендодатели” иска промени в Закона за арендата в земеделието. Това стана ясно след среща между Управителния съвет на сдружението и депутати от Коалиция за България, предаде Агенция „Фокус”.

В Обръщение до президента, председателят на Народното събрание и депутатите от сдружението настояват за промени в закона, тъй като в него има недостатъци. Исканията към управляващите са: да се разработи нов Закон за арендата в земеделието, в който държавата да заеме своето място като регулатор на арендните отношение; арендното плащане да се свърже с добива от земята и да се осъвременява ежегодно; държавата да се намеси в пазара на земя.

„Арендата за един декар земя, особено в Северозападна България, е на цената на десетина хляба. Там, където собствениците на земя, са хванати в капана на арендаторите с дългосрочни договори и ниски арендни плащания, арендното плащане и сега се запазва много ниско. Има феодална зависимост – ще ти увелича арендата, ако подпишеш анекс за удължаване на срока. За последните две стопански години 50-80% от ползвателите на земите на „бели петна” не са внесли арендните си плащания в общинските сметки”, посочват от сдружението. Утре - 29 ноември, от 13.00 часа, в дом паметник „Ал. Стамболийски” ще се проведе заседание на сдружението, за да се обсъди проблемът.

Депутатът от Коалиция за България Пенко Атанасов заяви, че ще внесат предложения за промени в Закона за арендата в земеделието, като едно от предложенията е да бъде изработен единен договор между собственици на земя и арендатори. Този договор да бъде минимумът за плащане на аренда, каза Атанасов.

От Коалиция за България са задали писмени въпроси към земеделския министър за това колко са белите петна и какви средства са постъпили в общините. Оказало се е, че за 2010 и 2011 година не са влезли никакви средства в общините за белите петна. По груби сметки минимум 45 млн. лв. аренда трябва да влезе, отбеляза Атанасов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.