1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пустеещите земи ще ни дърпат назад

Пустеещите земи ще ни дърпат назад

Да се правят прогнозни изчисления колко ще нараснат доходите на земеделските производители е рисковано

 

Неотдавна излезе статистика, че средно с 50 на сто са се увеличили приходите на фермерите от десетте страни, станали нови членки на Европейския съюз. Наред с това обаче родният земеделски производител се интересува как ще му се дават евросубсидиите. Вече е ясно, че това ще става чрез единно плащане на хектар и всеки фермер ще получава определена сума според ползваната от него земя. Важното е да се знае, че това единно плащане на хектар или декар, ще става само ако кандидатстващият за субсидията има документ за юридическо основание за ползването на земята. Това сподели пред земеделски производители във Владимирово заместник-министърът на земеделието и горите Бойко Боев.

Както подчерта Боев, не е задължително земеделският производител да бъде собственик на земята, важното е да представи актуални договори за ползване на земята. Ако няма такива, фермерът не може да ползва субсидия. И тъй като всеки са интересува от размера на плащането, се стигна и до този въпрос. Според Бойко Боев не е редно да бъдат споменавани конкретни суми, защото плащането, според вече договореното, ще се изчислява по формула, в която сумата за директните плащания от финансовия пакет се дели на използваната земеделска площ, определена в годината преди присъединяването на страната към Европейския съюз. И затова за страната ни всичко ще зависи какъв размер ще има използваната земеделска площ през 2006 год. Това на практика означава, че докато в другите региони на страната пустеещите земи са далеч по-малко, отколкото в Северозападна България, където в някои землища те надминават 40 процента от обработваемата земя, тукашните земеделци отново ще останат на опашката на плащането. Плаща се на единица площ, независимо от броя на животните. Използваната земеделска площ трябва да бъде поддържана в добро земеделско състояние и да бъдат спазвани и принципите за опазване на околната среда.

След пресмятането по системата на европравилата страната ни ще има възможност да доплаща в рамките на възможностите на бюджета, което ще става на базата на анализ и политическо решение за това, кои сектори най-много се нуждаят от подпомагане. Това ще може да става независимо дали става въпрос за брой на животните, или за тонове продукция. Да се правят прогнозни изчисления колко ще нараснат доходите на земеделските производители е рисковано. Единственото полезно нещо, което могат да направят земеделските производители е да разорават пустеещите земи и да си набавят документи за обработваните площи./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.