1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Растениевъдното изложение се превръща в традиция за Плевен

Растениевъдното изложение се превръща в традиция за Плевен

Повече от 40 фирми от сектор "Растениевъдство" и от научните институти обмениха идеи в панаирните дни

 

От 10 до 12 февруари в РУМ "Мизия" до Кооперативния пазар се провежда традиционното вече за Плевен специализирано селскостопанско изложение-договаряне "Растениевъдство - Плевен 2005". Ще припомним, че то се организира от "Партнерс експо" ООД, под патронажа на областния управител на област Плевен и със съдействието на Община Плевен, Северен централен регионален агротехпарк, Национална служба за съвети в земеделието - София, Областен съюз на земеделските кооперации - Плевен, Браншова бизнес камара - Плевен и медийното партньорство на вестник "Посредник".
 
В специализираното изложение в Плевен участват повече от 40 фирми производители и дистрибутори на семена от цялата страна. 

Организаторите отчетоха нарастващ интерес към изложението от страна на специализираните фирми и институти от сектор "Растениевъдство". Плевенският район е перспективен, а нашите усилия са насочени към това, изложението да концентрира интереса на специализираните фирми и на земеделските кооперации от Северен централен планов район, изтъкна при официалното откриване на изложението Лъчезар Табаков, съуправител на "Партнерс експо" ООД. Приветствие към изложители и гости поднесе кметът на Плевен Найден Зеленогорски. "Специализираното изложение "Растениевъдство" отваря врати за фирми производители, дистрибутори и търговци, научно-изследователски институти и граждани. Само преди дни Плевен беше домакин на друго специализирано изложение - пчеларското. Въпреки рекордно ниските температури, снега и студа, в града ни отново се събраха хора, чийто делник и празник са свързани със земеделието и растениевъдството.
И това не е случайно - в Плевен има традиции, чиито корени са още преди Освобождението, а в региона има няколко изследователски института, чиято дейност е ориентирана към растениевъдството. Не е случаен и фактът, че именно в Плевен има предприемчиви и трудолюбиви хора, които се заемат с организирането на тези изложения, за което им благодаря", каза кметът Найден Зеленогорски и пожела на всички здраве и ползотворна работа в дните на изложението.
 
Изложители и гости на "Растениевъдство - Плевен 2005" бяха приветствани и от патрона на изложението - областният управител Николай Маринов. "Уверявам ви, че се чувствам изключително щастлив. Завършилото преди два дни пчеларско изложение мина при един наистина невероятен успех. Сами забелязваме, че с всяка изминала година и изложението "Растениевъдство" натрупва своя опит. Всички знаем, че плевенският регион е традиционно земеделски, а през последните години изпревари по добиви много региони от страната, в това число и региона на Добрич. Ще се радвам, ако в края на изложението има много сключени договори. И се надявам продължаващите ниски температури да не попречат изложението да има висока посещаемост от страна на гражданите, за да могат да видят фирмите, дали всичко от себе си, да се представят по най-добрия начин тук", каза областният управител Николай Маринов.

Областен управител и кмет заедно прерязаха лентата на специализираното изложение-договаряне "Растениевъдство - Плевен 2005".

След официалната церемония по откриването на изложението на специална пресконференция се събраха организатори и съорганизатори, за да споделят мисли с плевенските журналисти.

"Самият факт, че се срещаме вече толкова често с медиите, показва, че има инициативи и поле за действие, че има теми, актуални за нашия град. И че нашите усилия дават резултати и подпомагат развитието на региона и по отношение на бизнеса, и по отношение на селскостопанските дейности", каза пред журналисти Лъчезар Табаков. Той сподели, че "Партнерс експо" ООД като организатор на специализираното изложение "Растениевъдство" има за цел да покрие интересите на селскостопанските производители от Плевен и региона, за да се превърне Плевен и изложението в своеобразен център в сектора в централна и Северозападна България. Г-н Табаков изрази надеждата, че с изложението "Растениевъдство" организаторите и съорганизаторите ще подпомогнат земеделските производители в тяхната дейност на полето, в оранжериите, в овощните и в зеленчуковите градини, както и в овладяването на парковите пространства.
 
Ето какво сподели пред журналисти Ангел Деков, председател на Областния съюз на земеделските производители. "Мога да кажа, че първият етап - есенната сеитба, е завършен успешно. Щастливи сме, че падна сняг, защото по този начин реколтата от есенните култури е осигурена. Сега започва условно вторият етап в земеделието - договарянето за окопните култури.
Царевицата и слънчогледът заемат немалък дял от растениевъдството в нашия регион. Знаете, че плевенският регион е основно зърнопроизводителен и като такъв - с отглеждането на пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед, ние ще влезем и в Европейския съюз. През последните години зеленчуковите култури заемат по-малък дял в земеделието на плевенски регион, тъй като зеленчукопроизводството преминава основно в частния сектор. Тези, които решават проблемите на зърнопроизводството, са основно земеделските кооперации и арендаторите, които все повече се утвърждават в региона. И веднага искам да кажа, че това специализирано изложение е много важно, защото тук са представени различни сортове от културите, които ние отглеждаме. Ние, производителите, знаем, че има определени особености при отглеждането на тези култури - това са периодите на засяване и на прибиране на всеки от сортовете.
Напоследък се ориентираме към отглеждането на по-ранни сортове царевица, с по-къс вегетационен период, като в същото време сортовете да бъдат и високодобивни, за да можем да решим и финансовите си проблеми. Ориентираме се и към българските сортове слънчоглед, както и към сортовете "Пионер" и "Рустика", които също са високодобивни. Задължително стопаните трябва да се съобразяват с особеностите на плевенски регион и при избора на сорт, защото за нас сортовете трябва да са устойчиви на синя китка - заболяване, което е много опасно за района и изисква да се съобразяваме с това.
Един пример - сеитбооборотът при слънчогледа, например, трябва да е най-малко пет години. С използването на сортове, устойчиви на синя китка, ние скъсяваме този период. 

Сигурен съм, че изложението ще даде нов тласък при подбора и договарянето, както и за ползването на семената за пролетните култури, които заемат около 30-35 процента от обработваемите площи в региона, които са повече от 4 милиона декара. Плевенска област има съществен принос в националната икономика и ние правим възможното да имаме все по-добри натурални показатели и, разбира се, да бъдем все по-рентабилни като стопански производители. Тъй като в последна сметка е важно какво си произвел, но е важно и какво си спечелил".

В петък всички научни институти в рамките на Северен централен регионален агротехпарк представиха пред участниците в изложението и пред гостите дейността си и перспективите за развитие. Предварително Атанас Кирилов, директор на Института по фуражни култури в Плевен сподели: "Стана традиция в града ни да се организира растениевъдно изложение, а както знаете - няма нищо по-хубаво от традициите. Ние сме аграрна страна и развитието на селското стопанство е немислимо без прилагането на научните достижения и научните разработки на селскостопанските институти. Вече сме говорили за това, че Плевен е център на Северен централен регионален агротехпарк, в който влизат петте института от региона.
Всички те имат много голям научен потенциал за развитие на аграрната наука. Но онова, което е още по-важно, е това, че тази аграрна наука има и сериозна приложна дейност - това интересува всеки производител конкретно и затова представители на институти са тук. Те предлагат всичко, създадено през последните десетина години като сортове и хибриди фуражни култури. Предлагаме и семена - както за прекия производител, така и за семепроизводителите. 

Може би трябва да добавя още, че по пътя си към Европейския съюз България като аграрна страна има обработваема площ на глава от населението почти два пъти по-голяма, отколкото в страните от Европейския съюз. Това ни задължава многократно повече да направим всичко възможно да развиваме своя аграрен потенциал, а това няма как да стане без съдействието и участието и на селскостопанските институти, без новите технологии, които те предлагат." 

В рамките на първия ден от специализираното изложение-договаряне "Растениевъдство - Плевен 2005" Илиян Илиев, директор на Областната дирекция на ДФ "Земеделие" в Плевен, представи новите инвестиционни програми на фонда за 2005 година. Милка Нанова, началник на Областната служба за съвети в земеделието в Плевен, представи възможностите, които службата предлага на земеделските производители от региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.