1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Разпределена е вече квотата за бране на билки

Разпределена е вече квотата за бране на билки

Според изискванията за Закона за лечебните растения кандидатът трябва да има организиран билкозаготвителен пункт на територията на регионалната инспекция

 

Със заповед на директора на РИОСВ-Монтана инж. Боян Цолов е създадена комисия за разпределяне на квотите за билки и лечебни растения под ограничен режим на ползване. В нея са включени представители на РИОСВ, Регионалното управление на горите неговите 10 поделения, на областните управители на Монтана и Видин и всички 22 общини от двете области. На заседанието на комисията са били поканени и представители на трите фирми, подали заявления за разпределение.

Всяка година Министерството на околната среда и водите публикува в "Държавен вестник" заповед за годишно допустимите количества билки за събиране от дивата природа, които са под ограничен режим, целящ опазването и ползването им по райони и находища. Това са отделни видове диворастящи лечебни растения, чийто ресурси проявяват трайна тенденция към намаляване. За 2005 год. общите количествата са определени съгласно заповедта на МОСВ, а регионалните директори издават своя заповед за разпределението на количествата на основа на предложенията на комисията.

Според изискванията за Закона за лечебните растения кандидатът трябва да има организиран билкозаготвителен пункт на територията на регионалната инспекция, в определен срок да предостави информация за количествата на билките за предходната година и да няма констатирани нарушения с билки от лечебни растения под специален режим.

За област Монтана тази година ще се събират под ограничен режим цвят от червен божур, лечебна иглика, лазаркиня, ранилист и лудо биле. На заседанието на комисията са присъствали общо 30 представители на държавните институции и двама представители на лицата, подали заявления за квоти. След обсъждане възможностите за изпълнение на заявките чрез гласуване отпуснатите от МОСВ количества билки са разпределени между билкозаготвителите от двете области. За област Монтана билките под ограничен режим на опазване и ползване ще се събират в три билкозаготвителни пункта в селата Септемврийци и Липен и в град Лом./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.