1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ритуално зарязаха лозята в Плевенско

Ритуално зарязаха лозята в Плевенско

И тази година празнуваха в Института по лозарство и винарство, в Професионалната гимназия по лозарство и винарство, на лозята на фирма "Уърлд уайнс" в Кайлъка

 

Всяка година 14 февруари е празник за Плевен и региона. Традиционно по стар стил местните лозари отдават дължимото на празника Трифон Зарезан – с песни, танци и много веселие в Плевенско се зарязват лозята, а лозарите си пожелават здраве, късмет и берекет. И тази година празнуваха в Института по лозарство и винарство, в Професионалната гимназия по лозарство и винарство, на лозята на фирма "Уърлд уайнс" в Кайлъка, както и на лозовите масиви край Любеново.

Тържествата започнаха още в 10.30 часа в Института по лозарство и винарство, където посрещнаха гостите си по традиция с прясно изпечена пита и шарена сол, както и с отбрани вина и ракии, произведени в института. Да поздравят екипа на ИЛВ дойдоха представители на политическото ръководство на НДСВ, в ритуала по зарязването на лозята на експерименталната база на института в местността Томовското участваха областният управител Николай Маринов и представители на областната администрация, зам.-кметът инж. Огнян Цанев и представители на общинската администрация, лозари от региона, медии. Приветствие към гостите поднесе д-р Виолета Димитрова, директор на ИЛВ, след което заедно с проф. Анелия Мингова, председател на правната комисия към парламента и Даниел Вълчев, зам.-председател на НДСВ отрязаха ритуално лозови пръчки.

По обяд с водосвет за здраве и добра реколка започна церемонията по ритуалното зарязване на лозята на фирма "Уърлд уайнс" в парк Кайлъка. Инвеститорът на 2004 година за региона на Плевен организира на Трифон Зарезан празник за лозари и винали от региона. Плевенският митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от храм "Св. Николай" отслужиха водосвета. След това Пламен Петков, собственик на Уърлд уайнс и на "Синхрон инвест", зам.-областният управител Николай Русинов и кметът Найден Зеленогорски зарязаха лозето.

За да бъде ритуалът такъв, какъвто е бил и в миналото, допринесоха песните и танците на Северняшкия ансамбъл. Традиционно в местността Томовското беше представен и ритуалът по избирането на цар на лозята.

Както си му е редът в следобедните часове празникът премина в сериозна веселба. За доброто настроение на гостите, които Пламен Петков беше поканил да споделят празника, се погрижи Володя Стоянов.

Междувременно стана ясно, че г-н Петков е получил специален поздравителен адрес от външния министър Соломон Паси, с който той благодари за поканата да участва в зарязването на лозята на фирмата в Плевен. "Плевен е известен със своите стари винарски традиции и не случайно е основен център на лозаската наука, практика и образование в България. Затова и вината с плевенски етикет днес са своеобразни посланици на България и в най-тодалечени точки на света. Съвпадението на древния тракийски празник на виното и все по-популярния и у нас празник на любовта идва сякаш, за да потвърди символичната връзка между вино и любов, каквато откриваме в поезията на всички времена. Честит празник! Желая ви много веселие и любов", пише в поздравителния си адрес Соломон Паси.

Ще припомним, че фирма "Уърлд уайнс" е две трети собственост на "Синхрон инвест" ООД – един от най-големите производители на алкохол в България. "Уърлд уайнс" започна да инвестира в създаването на нови лозови насаждения в началото на 2000 година. Вече има създадени 500 декара в Южна България в землището на град Септември, както 2 000 декара в Северна България в Плевенска област – лозовите масиви в парк Кайлъка и в землището на Славяново.

Пламен Петков каза пред журналисти, че лозовите масиви са засадени с френски лозов посадъчен материал – Мерсие и Реймонд със сортов състав Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан, Траминер, Мускат отонел и Пино Ноар, както и с традиционно български сортове – Мавруд, Гъмза, Мискет кайлъшки и Варненски. Инвестицията по този проект до момента надхвърля 10 милиона лева като 35 процента от нея са осигурени с целева субсидия по програма САПАРД и Държавен фонд "Земеделие". Това на практика е най-голямата реализирана инвестиция в лозарството в Северна България за последните пет години.

До края на март Пламен Петков очаква да започне реално изграждането на модерна винарска изба за производство на качествени вина. Избата ще е в близост до лозовите масиви в Кайлъка и ще е с капацитет 3 000 тона годишно./В. "Посредник"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.