1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Русия ще внася пшеница, у нас скочи цената й

Русия ще внася пшеница, у нас скочи цената й

Вносът се предвижда да е от Казахстан. Цената на пшеницата се повиши с 4 евро

Русия се подготвя за внос на зърно. Страната може да внесе над 5 млн. тона през 2010 - 2011 г., съобщи в. "Ведомости", цитиран от Стандарт. Въпросът е решен, в момента тече обсъждане на обемите, заявил пред вестника източник, близък до ръководството на Министерството на селското стопанство на Русия. За водени разговори в тази посока потвърждават и мениджъри на две компании, които са сред големите износители на руско зърно.

Предвижда се вносът да е главно от съседните страни и най-вече от Казахстан. Оттам потвърдиха прогнозата за експорта от 8 млн. тона при 13,5-14,5 млн. т. добив, от които 2 са предназначени за Русия, Иран и трети страни. Засега обаче в казахстанското министерство на селското стопанство още не е постъпило официално запитване от Русия по въпроса.
Преди дни Москва забрани износа на пшеница заради слабата реколта.

Новината за възможно търсене на пшеница за внос в Русия развълнува родните производители. Очакванията са, че търсенето от Русия неминуемо ще вдигне котировките на международните борси.

Пазарът у нас мигновено е реагирал, като вчера цената се е повиши с около 4 евро на тон спрямо сряда и е достигнала ниво от около 210 евро. В момента сделките в Добричко се сключват на цени около 300 лв./т, като хлебната пшеница е с по-висока от тази цена, казаха още производителите. Според тях обаче по-скоро Русия би купила от традиционни износители на хлебно зърно като САЩ и Франция. Нашата пшеница се води според международните стандарти фуражна, обясни Орлин Панев, член на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.