1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С бързи темпове върви прибирането на пшеницата

С бързи темпове върви прибирането на пшеницата

Средният добив на пшеница за страната е 527 килограма от декар

Ръст на продукцията от пшеница и ечемик в страната. Жътвата върви с бързи темпове, коментират от земеделското министерство, като зърнопроизводителите към момента са реколтирали 56% от нивите. От тях са ожънали над 3 милиона и 300 хиляди тона или с 23% повече в сравнение с миналата година по това време. 

Средният добив на пшеница за страната е 527 килограма от декар, като той е нараснал с 5% за година. Стопаните са прибрали в силозите и 504 хиляди тона ечемик. При него средният добив е 481 килограма, с отчетено повишение от 9 %. Много добър добив очаква зърнопроизводителят Венцислав Върбанов от полето си край Долни Дъбник. Той отглежда пшеница върху 6 000 декара.

За висок добив са необходими подходящи семена и адекватна растителна защита, обяснява стопанинът. На полето му са извършени две третирания. Венцислав Върбанов е един от първите стопани, които започват да прилагат no-till. Според него преминаването от традиционна към безоранна технология е трудно, но икономически ефективно и щадящо почвата.

Що се отнася до цените, според данните от земеделското министерство, хлебната пшеница средно у нас се търгува за 290 лева за тон, а фуражната - 271. Нивото на ечемика е 268 лева.

Автор: Данаил Андреев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.