1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С есенници са засети 80% от обработваемите земеделски площи у нас

С есенници са засети 80% от обработваемите земеделски площи у нас

Разходите за сеитба тази година са по-високи заради по-скъпите торове

80% от обработваемите земеделски площи у нас вече са засети с есенници, каза пред агенция „Фокус” председателят на Консултативния съвет по зърното и член на Националната асоциация за зърнопроизводителите Красимир Аврамов. Сеитбата като цяло обаче закъснява.

При посевите с рапица са възникнали проблеми, защото не е валяло дъжд и поникването на растенията е закъснявало. Рапицата е в много първоначална фаза за сезона и на места има опасност да пропадне поради нереколтиране на бройките растения. Необходими са минимум 35 броя на квадратен метър, за да може да презимуват. Според предварителни данни тази есен се очаква с рапица да бъдат засети 2 милиона декара – със 100 000 повече, отколкото миналата есен.

Площите с пшеница ще са около 10 милиона декара. Сеитбата на пшеница и ечемик продължава в момента в доста райони – времето е хубаво, обясни Аврамов. Разходите за сеитба тази година са по-високи заради по-скъпите торове. За рапицата разходът на един декар е 150 – 160 лева, като само за торенето е 40 лева. 120 лева пък са нужни за един декар с пшеница, а 35 лева струват само торовете.

Въпреки че в България има много хубави сортове пшеница, зърнопроизводителите предпочитат все повече да използват чужди семена–френски, австрийски, румънски и други. Тези сортове се налагали от големи арендатори, уточни Красимир Аврамов. С тях обаче не се получават по-големи добиви, но въпреки всичко производителите са ги предпочели тази есен. Добивите зависят предимно не от сортовете, а от технологията на торене и природоклиматичните условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.