1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С тежки метали са замърсени около една десета от обработваемите земи в Китай

С тежки метали са замърсени около една десета от обработваемите земи в Китай

Олово, живак и кадмий са се натрупали в почвата, пренесени от водата, служеща за напояване

Около една десета от обработваемите земи в Китай са замърсени с тежки метали, сочи официален доклад, оповестен от китайските медии. Това става на фона на зачестилите протести тази година на местни жители, разтревожени за здравето си, предаде АФП.

Китай има "явни проблеми с присъствието на тежки метали, надвишаващи разрешените лимити", заяви Ван Бентали, главен инженер на министерството на опазването на околната среда.

Тежките метали като олово, живак и кадмий са се натрупали в почвата, пренесени от водата, служеща за напояване, обясни Ван на конференция в град Кантон. "През последните години станаха няколко инцидента със замърсяване с тежки метали, а само през януари и февруари има 11 случая на замърсяване, от които девет случая с открито олово в кръвта", заяви Ван.

Присъствието на олово в кръвта е особено опасно за децата, тъй като може да предизвика забавяне на растежа и умствена изостаналост. Бързата индустриализация в Китай през последните 30 години често става в ущърб на околната среда. В последно време в градовете често бяха организирани протести с искане за затваряне на заводи, замърсяващи въздуха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.