1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Създадоха нови сортове зимна пшеница

Създадоха нови сортове зимна пшеница

Устойчивост и висок добив са сред основните им характеристики

Нови сортове обикновена зимна пшеница  от Института по растителни генетични ресурси. Висок добив и по-голяма устойчивост са сред предимствата им. Създаването и изпитването им е отнело 10 години научна работа.

Институтът получава сертификат за новите сортове пшеница миналата година. Земеделските стопани обаче ще могат да се възползват от тях за първи път тази есен. Единият от сортовете е отличен на агроизложение. Икономичност - това е сред основните му характеристики. „При ниски вложения на торове дава същите добиви, които дава и при по-високи торови норми“, обясни доц. д-р. Златина Ур, ръководител на Селекционно-генетичния отдел.

Въпреки че сортът е създаден за конвенционална селекция, той е подходящ и за биологично отглеждане. В допълнение е високопродуктивен- дава с 16% повече от стандарта за добив. Другият сорт пък се характеризира с устойчивост срещу актуалната болест „жълта ръжда“. „През последните 3 години при жълтата ръжда се появиха нови раси. Ако не се прилага правилна технология, т.е. да се извършват пръскания, пораженията са големи- могат да стигнат до 30%“, обясни  доц. д-р.  Златина Ур.

Земеделците имат възможност да сеят местни сортове пшеница, коментират от института в Садово. Чуждестранните не са пригодени за нашите климатични условия. „Факта, че внесените торове се държат добре за една – две години не значи нищо. Те трябва да се докажат през дългия период от време. Сигурна съм, че българските сортове за по-дълъг период от време ще дават високи и стабилни добиви, по този начин ще докажат своето място на пазара“

Новите сортове могат да се отглеждат в почти всичките 16 района на България. Най-подходящи обаче са за Южния регион на страната ни. Причината - те са сухоустойчиви.

Автор: Яница Марова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.