1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спад на производството на мляко в Нова Зеландия и Австралия

Спад на производството на мляко в Нова Зеландия и Австралия

Заради все повече намаляващия брой крави се очаква производството на мляко да продължи да се свива и през сезон 2023/24

През изтеклия в края на май сезон 2022/23 в Нова Зеландия беше произведено количество сурово мляко, което е най-малкото за последните 10 години. По данни на местното Сдружение на млекопреработвателите има спад със 102 хиляди тона до 21 милиона тона. През миналия ноември очакванията бяха за още по-голям минус, тъй като тогава производството беше с 3% по-малко спрямо същия период на предходния сезон.
 
Благодарение на по-добрите резултати през последвалите месеци намалението беше удържано в приемливи граници, като значителен принос за това имаха и цените, плащани от мандрите. През изминалия сезон те бяха вторите най-високи от две десетилетия насам.
Според анализатори основните причини за слабия резултат през първата половина на сезона са били намалялото поголовие от млечни крави, както и прекалено влажното време на северния остров. Самите фермери изтъкват, че допълнителни фактори са били по-големите им разходи, както и по-строгите производствени и екологични норми. 
 
Заради все повече намаляващия брой крави се очаква производството на мляко да продължи да се свива и през сезон 2023/24. Принос за това има и развитието на световния пазар, където силно отражение имат намаленото търсене в Китай, метеорологичните условия и свързаният с тях растеж на фуражните растения.
Спад на млекопроизводството е отчетен и в Австралия. Тамошният сезон приключи през юни, за който все още няма точни данни. По данни на браншовия съюз на млекопреработвателите през първите 11 месеца количеството е било близо 7,6 милиарда литра, което е с 5,3% под това от предходната година. Прогнозите за целия сезон са, че производството ще бъде с 5 на сто по-малко и ще достигне малко над 8,1 милиарда литра, което е най-малкото количество за последните 10 години. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.