1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спад в цените на фуражите на международните пазари

Спад в цените на фуражите на международните пазари

В говедовъдството разходите за фураж са спаднали с 22%, а при птицевъдите с 15%

Животновъдите в момента могат да си отдъхнат малко, тъй като цените на фуражите на глобалните пазари са значително по-ниски в сравнение с миналата година. Това се отбелязва в анализ на специализирания портал rarheute.com. Според актуалните данни на Европейската комисия примерна дажба с храна за свинете, отглеждани за угояване в момента струва с 20% по-евтина отколкото преди година. В говедовъдството разходите за фураж са спаднали с 22%, а при птицевъдите с 15%. Причината за понижените разходи за фураж според маркетинговия експерт д-р Олаф Цинке са актуалните цени на някои компоненти на храната за животните като фуражното зърно и фуражите на белтъчна основа, пише agronews.bg.

Фуражната царевица е с 30% по-евтина

Добрата реколта през миналата година доведе до спад и в цената на фуражната царевица. През декември 2013 година средната цена на фуражната пшеница в Европа е била с 25% по-ниска на годишна база. Фуражният ечемик е бил дори с 27% по-евтин. Царевицата за храна на животните се е продавала на европейския пазар с 30% по-евтино, докато цената на вносната царевица е била с 27% под нивата от предходната година. 

В цената на фуражите на белтъчна основа се наблюдава умерен спад. Чувствително поевтиняване може да има през пролетта, когато на пазара се очаква да излезе новата рекордна реколта от Южна Америка. Соевият шрот на пристанището в Ротердам се търгува в момента с 44% по-евтино в сравнение с миналата година. През декември 2013 г.той се продаваше само с 5% по-евтино на годишна база.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.