1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Страната ни е надежден партньор за борбата с шапа

Страната ни е надежден партньор за борбата с шапа

Изпълнителният директор на EFSA г-жа Катрин Геслен-Ланел е у нас на първото си официално посещение

България е надежден партньор за борбата с шапа. Това коментира изпълнителният директор на Европейския орган по безопасност на храните EFSA г-жа Катрин Геслен-Ланел на пресконференция в МЗХ след срещата й с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Г-жа Ланел подчерта, че България е ключова страна, защото е европейска граница и е надежден партньор за борбата с шапа. EFSA предоставя научни консултации на Турция, Гърция и България за борбата с шапа. Министър Найденов подчерта, че EFSA е един изключително важен орган и сътрудничеството ни е приоритет.

На срещата министър Найденов и изпълнителният директор на EFSA са разговарляли за въведените у нас стандарти за храните. Г-жа Ланел е цитирала изследване по поръчка на ЕК, според което българските потребители поставят качеството преди безопасността.

По-рано днес, 27 юли, изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов представи структурата и дейността на агенцията и прие предложението, отправено от EFSA за участие в специализираните обучения на оценители на риска, каквито обучения европейският орган възнамерява да организира от следващата година.
 
Г-жа Ланел се срещна и с целия екип на Центъра за оценка на риска, като неговият директор д-р Бойко Ликов представи дейността на центъра и възможностите за разширяване на сътрудничеството при навременна оценка и анализ на риска. По-широк достъп на експертите на Центъра за оценка на риска към БАБХ до базата с научна информация на EFSA и участие на повече експерти от агенцията в работата на научните панели на EFSA бяха сред набелязаните мерки за бъдещо сътрудничество.
 
Изпълнителният директор на EFSA е у нас на първото си официално посещение след създаването на Европейския орган по безопасност на храните през 2002 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.