1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сушата в САЩ е засегнала 78% от реколтата от царевица

Сушата в САЩ е засегнала 78% от реколтата от царевица

В 29 щата е обявено бедствено положение

Сушата в САЩ е най-тежката от 25 години, като особено силно е пострадала реколтата от царевица, съобщи американският министър на земеделието Том Вилсак след срещата си снощи с президента Барак Обама, предадоха световните агенции. Вилсак информира Обама за сушата, засегнала близо две трети от страната и 78 процента от реколтата от царевица.

Министърът поиска на фермерите да бъде отпусната допълнителна помощ, след като бе обявено бедствено положение в 29 щата, включително в така наречения Царевичен пояс, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Заради сушата цената на царевицата скочи с 38 процента от юни, а цената на соята - с 24 процента, каза министърът пред медиите. В голяма част от страната, най-вече в Средния запад, царевицата и соята се отглеждат на годишен ротационен принцип.

По-високите цени вероятно няма да засегнат потребителите до края на годината и влиянието ще бъде минимално, защото до фермерите достигат едва 14 цента от всеки долар в търговската мрежа. Поскъпването на царевицата и соята вероятно първо ще бъде усетено при цените на говеждото заради по-високите стойности на фуража и по-слабата паша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.