1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Световното производство на растителни масла е на рекордно ниво

Световното производство на растителни масла е на рекордно ниво

Лидер при производството и потреблението остава палмовото масло

Производството на растителни масла продължава да расте и през сезон 2023/24-та ще достигне рекордните 222,8 милиона тона в световен мащаб, прогнозират от земеделското министерство на Съединените щати. Спрямо предходния сезон това са над 6 милиона тона повече, а произведеното количество изцяло ще покрие потреблението в размер на 218 милиона тона.
 
Лидер при производството и потреблението остава палмовото масло. От него през новата стопанска година ще бъдат добити малко над 79 милиона тона,  т.е. увеличение с 1,6 милиона тона. Така палмовото масло заема 36 процента от общия обем, а най-голям производител с 47 милиона тона за пореден път ще бъде Индонезия, следвана от Малайзия с 19 и Тайланд с 3,5 милиона тона.
През сезон 23/24-та соевото масло ще отчете ръст с 3,7 до 62,4 милиона тона, което ще бъде нов рекорд, гласи прогнозата. Основният производител е Китай със 17 милиона тона, като по-голямата част от суровината идва от внос. На второ място с 12,3 милиона тона са Съединените щати. 
 
Увеличение с 200 000 до 33 милиона тона се очаква и при рапичното масло, докато при слънчогледовото най-вероятно ще има лек спад до около 21 милиона тона, въпреки че наличността на слънчогледово семе се увеличава. По-слабо производство на масло се прогнозира за Аржентина и Украйна и то няма да бъде компенсирано от ръста в Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.