1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Свито потребление и рекордни реколти оказват натиск върху цената на соята

Свито потребление и рекордни реколти оказват натиск върху цената на соята

Спадащият внос на соя в Китай, който е най-големият потребител в света, ще задълбочи проблема с излишъците

Спадащият внос на соя в Китай, който е най-големият потребител в света, ще задълбочи проблема с излишъците и ще окаже натиск на цените, пише Bloomberg. Според последните прогнози на независими анализатори вносът ще достигна 63 млн. тона за следващия сезон, започващ в началото на октомври. Това е по-малко от последните прогнози на щатското министерство на земеделието, според които вносът на соя в Китай ще достигне 69 мнл. тона през следващата година, пише "Капитал daily".

През 2012 г. сушата в САЩ доведе до поскъпване на соята до рекордните 17.89 долара за бушел на борсата в Чикаго, но само през последния месец цената е спаднала с 15% до около 12.89 долара. Царевицата и пшеницата също поевтиняват бързо на фона на завишеното производство и слабото търсене. През миналата седмица Goldman Sachs Group прогнозира, че средната цена през следващата година ще спадне до 11 долара за бушел. На китайските борси цената на соята в понеделник спадна с 0.7% до 3217 юана (525 долара) за тон, като от началото на годината соята е отстъпила с 1.7%.

Свито потребление

Търсенето на соево брашно за храна на животните в Китай бе ударено през април и май от новата епидемия от птичи грип, което намали търсенето на пилешко месо. Ръстът при търсенето на месо и олио като цяло също се забавя на фона на по-слабия икономически растеж, отбелязва Томи Киао, анализатор в специализираната в земеделски изследвания  Shanghai JC Intelligence. Очаква се вносът да спадне още през този сезон, завършващ на 30 септември, което ще е първият такъв случай от 10 години. Последните прогнози са вносът за периода да достигна 58-59 млн. тона.

Същевременно реколтата в САЩ, които са вторият най-голям производител и износител, се очаква да достигне рекордните 3.39 млрд. бушела, което е с 12% повече от предишния сезон. Запасите на соя в световен мащаб се очаква да нараснат с 19% до 74.04 млн. тона до септември 2014 г., което ще е исторически рекорд.

Мусони в Индия

Анализаторите очакват повишени добиви на соя, ориз, памук и други култури и в Индия, тъй като тази година мусоните, които представляват 70% от годишните валежи, покриха цялата територия на страната за рекордно време и ускориха сеитбата. Ранните валежи ще спомогнат за преодоляване на една от най-тежките суши в страната и за увеличаване на производството, тъй като повечето фермери в страната разчитат само на дъждовете за поливане на насажденията. Индия е вторият най-голям производител на ориз, захарна тръстика и памук в света. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.