1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Защо намаляват площите с рапица в Добруджа

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Защо намаляват площите с рапица в Добруджа

И още: Как ДФЗ-РА подпомага картофопроизводителите в борбата им с почвените неприятели

След протестите на младите фермери и на пчеларите своето недоволство от тежката ситуация в бранша изразиха и животновъдите. Изплатените на 50% субсидии от предвидените първоначално за отрасъла 140 млн. лв, орязани впоследствие на 100 млн., предидизвикаха тяхното възмущение. На пресконференция в столицата животновъдите изтъкнаха, че проблемите в сектора са много и буквално го убиват, а отпуснатите средства са неадекватни с действителността.

През тази седмица парламентът прие Решение за удължаване до 1 януари 2020 г. на мораториума върху придобиването на собственост върху земята у нас от страна на чужденци. Това обаче е противоконституционно, коментираха народни представители. Още по темата - от Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, и политическия експерт д-р Нено Димов.

Приоритетите, заложени в земеделската ни политика през следващите 7 години, бяха дискутирани по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините, която се проведе в курорт Албена.

Ще ви заведем на една оригинална проява, която още с първото си издание даде заявка да се превърне в традиционен за страната ни празник. Това е първият Балкански фестивал на ракията, който нямаше как да не предизвика силен посетителски интерес.

Два пъти по-малко площи с рапица са засети през тази есен в Добричка област в сравнение с 2010 г. Рентабилната, но рискова култура постави на изпитание фермерите през последните години. Атрактивна ли е все още рапицата за земеделските производители от Добруджа – ще ви разкажем тази седмица в АГРОФОРУМ.

500 хил. лева е отделил ДФЗ за тази година за подпомагане на картофопроизводителите в борбата им с почвените неприятели. Приемът по схемата е до 30 октомври.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство"АГРОФОРУМ" за периода 26.10.-02.11.2013 г.

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.