1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тенденции в земеделието край Русе

Тенденции в земеделието край Русе

Намаляват проектите за купуване на техника

По-малко маслодайна рапица ще сеят в русенския регион производителите. Ще намаляват и площите с тютюн и лозовите масиви, прогнозира директорът на Областната дирекция "Земеделие" Михаил Бобчев. Причината са ограниченията, въведени от Европейския съюз.

През 2005 година с рапица в Русенско са били засети 10 100 декара. Въпреки интереса на производителите към тази култура, от тази година рапица ще се сее по-малко. "Тъй като от миналата година има приет регламент на Европейския съюз да не се подпомагат допълнително със субсидии енергийните култури. Така, че цените на рапицата, които бяха през 2007 година изкупни, едва ли ще се повторят", категоричен е Бобчев.

В момента около 80 процента от земеделските площи в Русенско са заети с различни култури - най-вече ечемик, пшеница и царевица. Ръст има и при трайните култури. Заради икономическата криза намаляват и подадените земеделски проекти за купуване на техника. Тежките условия на банките при отпускането на кредити възпрепятстват стопаните да кандидатстват по линии за съфинансиране. Общо през миналата година в разплащателната агенцията са подадени 295 молби по програмата за развитие на селските райони. От тях са отхвърлени 7 заради несъответствия в данните на земеделците или заради неспазени срокове. 

 

 

Етикети земеделие, Русе
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.