1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводители ще блокират в петък пътя Банско-Гоце Делчев

Тютюнопроизводители ще блокират в петък пътя Банско-Гоце Делчев

Те са убедени, че има картелно споразумение между фирмите, изкупуващи тютюн

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско ще блокират в петък, 10 януари, пътя Банско-Гоце Делчев край с. Господинци. Хората от региона, чийто основен поминък е тютюнопроизводството, са на границата на отчаянието. Заради трайно топлото време тютюнът е започнал да мухлясва. Денонощно те преобръщат и проветряват балите, за да бъде спасена реколтата. Днес сутринта е взето решение за ефективни стачни действия, каза председателят на съюза на тютюнопроизводителите и кмет на община Сатовча Арбен Мименов, цитиран от БНР.

Тютюнопроизводителите са убедени, че има картелно споразумение между фирмите,  изкупуващи тютюн, чиято цел е натиск върху цената. "Eкспертите, които някъде плахо купуват, говорят на кметове и на хора, които предават тютюн  - производители, да говорят, че качеството е по-хубаво от миналогодишното, но така ни е наредено  да купуваме. Това е едно доказателство, че има някакъв картел и споразумение", допълни Мименов.

По време на ефективната стачка ще бъде приета и декларация, адресирана до фирмите, изкупуващи тютюн, правителството и парламента и еврокомисаря по земеделие Дачиан Чиолош.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.