1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тодор Найденов стана пчелар на годината

Тодор Найденов стана пчелар на годината

Пчелинът му е модернизиран с отпуснатите по САПАРД 18 350 лв

 

Председателят на областният пчеларски съвет ­ В. Търново Тодор Найденов стана 6-я носител на наградата "Пчелар на годината". Тя му беше връчена от вестник "Пчела и кошер" през миналата седмица. Получава я за цялостна дейност, за това че под ръководството му са реализирани програми за пазарно ориентирано и устойчиво пчеларство, които са възприети за настолни от браншовият съюз.

Тодор Найденов е потомствен пчелар и има 70 кошера в село Петко Каравелово, които отглежда по френска технология. Като реликва пази кошерът на прадядо си. Използва кошери на френската фирма "Tomas". Пчелинът му е модернизиран с отпуснатите по САПАРД 18 350 лв. Годишно произвежда от 2 до 3,5 т. мед, част от който има висока биологична активност и се продава под личната му търговска марка "Еньовденски мед". Заради качествата си този продукт се използва в мехлема "Златното чудо".

33000 пчелни семейства се отглеждат във Великотърновска област от около 2000 пчелари. 65 % имат от 1 до 10 кошера, 31 % от 10 до 50, а 1,5 % ­ от 50 до 100. Рекордьори са двама братя от Еленския балкан с 500 кошера. Медът от нашият край е качествен, не само заради дълголетната традиция. В малко области на страната беше направена регистрация и цялостни прегледи на пчелните семейства в региона, които бяха извършени в региона през 2003 г.

Огромен проблем е, че не е предвидено субсидиране на пчеларите по време на преговорите с ЕС. Явно ще трябва целият бранш да се бори и да си извоюва субсидии. В момента се подготвя наредба, съгласно която на пазара може да излиза само мед, преработван от лицинезирани фирми. Това ще доведе до разграничаване на любителския и професионално добития мед. Г-н Найденов смята, че продуктът по-малко се замърсява, ако се опакова от самия производител./dnesbg.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.