1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тръгна гроздоберът

Тръгна гроздоберът

Изкупните цени ще са между 25 и 55 ст. според качеството

 

С водосвет и орфически мистерии тръгна гроздоберът тази година. Уникалната комбинация между християнската традиция за освещаване на ново начало и древния ритуал се състоя в неделя в пловдивското село Брестовица. От бутиковата винарна "Тодорофф" избраха нестандартния начин да започнат прибирането на гроздовата реколта в 240-те декара собствени лозови насаждения със сортовете мерло и каберне, които притежават в региона.

"Официално стартираме изкупната кампания на 16 септември", обясни управителят на избата Иван Тодоров. Тогава винарната ще започне да взема стоката на 66-те частни лозари и кооперации от региона, с които има търговски отношения. "Ние не ходим по селата, за да вземаме продукцията им, а работим с конкретни хора, които обработват лозята си по предварителни инструкции, така че накрая да сме сигурни в качеството на гроздето", обяснява Тодоров. "Само така можем да сме сигурни, че ще получим след това и качествено вино", категоричен е шефът на избата, която втора година е в Топ 100 на класните вина в световен мащаб. Четири нейни марки са ободрени от френските енолози, които ежегодно определят най-добрите еликсири в света. "Целта ни обаче е да влезем в Топ 100", смее се Тодоров, който още с първата си реколта спечели сребърен приз на парижкото изложение "Виналис интернешънъл". "Гоним златото", амбициран е шефът на избата.

Между 50 и 55 стотинки за килограм ще плаща винарна "Тодорофф" на контрагентите си. "Склонен съм да дам и повече за качествената продукция", обяснява управителят й, който ще изкупи около 350 до 400 тона грозде за тазгодишните нужди на избата. От 27 лозари ще се вземе мавруд. Паралелно с изкупуването на гроздето винарната ще продължи и да търси стари лозови масиви, които да присъедини към собствените си насаждения. Близо 800 дка стари масиви ще изкупи за три години "Тодорофф", а други около 700 декара ще търси за създаването на нови насаждения. "Терените ги избирам според микроклимата на регионите. Търся конкретни места заради сортовете, които ще насадим там", обяснява Иван Тодоров. Близо 750 хиляди евро ще инвестира фирмата му в подмяната на старите лозя и в засаждане на нови масиви.

"Винпром Пещера" също стартира гроздобера вчера с бране на дестилатни сортове, съобщиха от аграрния отдел на компанията. Най-големият изкупвач на грозде у нас планира тази година да изкупи от 200 кооперации над 30 000 тона от суровината за "Пещерска гроздова", като ще запази цената от 20-25 ст. за килограм. "Ние сме едно от малкото предприятия, плащащи веднага гроздето на лозарите", твърдят от фирмата, която предварително авансира производителите с над 3 млн. лв. Честите валежи и хладното лято пораждат опасения у гроздопроизводителите, че реколтата ще е по-слаба от миналогодишната и продукцията ще е с по-ниска захарност. От "Винпром Пещера" обаче гарантират, че ще изпълнят заложените планове без сериозни компромиси в качеството.

Прибирането на гроздето за червените вина от серията "Бакхус" ще стартира на по-късен етап, когато плодът достигне нужната захарност. Лозарските общини във Видинско - Ново село, Видин и Брегово, ще стартират гроздобера на 25 септември. От местната винарна "Новоселска гъмза" обявиха, че два дни преди това ще обявят изкупните си цени. Реколтата е добра и не се отличава от миналогодишната по качество, твърдят от фирмата. Стопаните ще приберат от 800 кг до 1,2 т от декар. По-високи добиви очакват от насажденията лозарите от Неговановци, Флорентин, Бяла Рада, Ново село и Връв. Миналата година в зависимост от сорта и качеството килограм грозде е изкупуван от 25 до 50 ст. Едва ли ще има увеличение тази година, обясниха от управата. Заради добрата реколта грозде ще има за всички фирми. Затова не очакваме особена конкуренция в цените. Само за сорта гъмза ще наддават три фирми - "Новоселска гъмза", "Ивена комерс" - София, и "Магура" - с. Рабиша. Въпреки това цената за килограм едва ли ще мине 50 ст., прогнозират от видинската винарна./standartnews.com

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.