1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Трудно ще се работи на полето

Трудно ще се работи на полето

През периода прогнозираните минимални температури ще бъдат положителни, в граници, благоприятни за протичането на първата фаза от закалителните процеси при зимните житни посеви.

 

За следващия десетдневен период метеоролозите прогнозират студено и влажно време. По високите полета средноденонощните температури ще се понижат под биологичния минимум, нужен за развитието на зимните житни култури и там вегетацията на пшеницата и ечемика ще затихва. В по-голямата част от полския район на областта при есенниците ще протичат слабо изразени вегетационни процеси, но промяна във фенологично отношение не се очаква. До средата на ноември при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фази на поникване и начален етап на листообразуване при есенниците, засети през третото десетдневие на октомври. При посевите, засети през първата половина на октомври, ще протича фаза трети лист и на братене при житата, засети през септември и началото на октомври. В края на следващия период се очаква постепенно подобряване на топлинните условия и активизиране на вегетацията при пшеницата и ечемика.

През периода прогнозираните минимални температури ще бъдат положителни, в граници, благоприятни за протичането на първата фаза от закалителните процеси при зимните житни посеви. Това става чрез натрупване на захари в клетките, от които се повишава студоустойчивостта на растенията.

Очакваните валежи ще увеличат продуктивната влага в горните почвени слоеве, което ще се отрази благоприятно на вегетацията на есенниците. До средата на ноември преовлажненият орен слой на почвата ще ограничава възможностите за провеждане на сезонните полски работи за приключване на есенната сеитба и дълбоката оран./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.