1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на агнешкото в страната е относително стабилна

Цената на агнешкото в страната е относително стабилна

Средните цени на едро на различните разфасовки агнешко месо бележат покачване в рамките на 1,2 - 3,1%

През периодa 20 – 27 март 2013 г. пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен. Само в отделни области се отчитат леки седмични ценови изменения.
Цяло агне
Предлагането на едро на цяло агне по области е в ценовия диапазон от 12,67 лв./кг (Бургас) до 16,31 лв./кг (Благоевград и Русе). Само в три области се отчита седмично изменение на цените на продукта – поскъпване с по 4% в Кърджали и Стара Загора и с 2,2% в Хасково. В резултат, средно за страната цената на едро се покачва с 0,6% спрямо предходната седмица, до 14,03 лв./кг
Цените на дребно на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ) остават в интервала от 13,00 лв./кг (Габрово и Ловеч) до 15,59 лв./кг (Бургас), без седмични изменения по области. Въпреки това, средната стойност за страната се понижава с 2,2% на седмична база, до 13,64 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта в София, където през предходната бе регистрирана най-високата цена за страната.
В другите търговски обекти (ДТО), цените на дребно на цялото агне варират от 12,70 лв./кг в Перник до 14,25 лв./кг в Стара Загора. Единствено в Хасково се наблюдава седмично изменение на цената – покачване с 1,9%. Средната цена за страната в тези обекти е 13,70 лв./кг, с 1% по-ниска спрямо предходния седмичен период, тъй като през тази седмица липсва предлагане в ДТО в София.
Средно за страната, цените на дребно на цяло агне в големите търговски вериги са незначително по-ниски от тези в по-малките магазини (с 0,06 лв./кг).
През наблюдавания период средната цена на едро на цялото агне за страната е с 0,39 лв./кг по-висока от тази в ГТВ и с 0,33 лв./кг - от тази в ДТО.

В ГТВ предлагането на продукта е в границите от 13,10 лв./кг (Пазарджик) до 16,49 лв./кг (Бургас). Само в Бургас и Хасково е отчетено седмично изменение на цените в тези обекти – покачване, съответно с 6,4 и 1,8%. В резултат, средната стойност за страната се увеличава с 1% спрямо предходната седмица, до 14,42 лв./кг.

В ДТО агнешкият бут се предлага най-евтино в Бургас (11,80 лв./кг), а най-скъпо – в Ловеч и Плевен (15,10 лв./кг). В преобладаваща част от областите цените на продукта в по-малките магазини остават непроменени спрямо предходната седмица. Само в  две области агнешкият бут поскъпва – в София с 4,3% и в Хасково – с 2,2%. Средната цена на агнешки бут за страната в по-малките магазини е 13,97 лв./кг, с 1,2% по-висока в сравнение с предходната седмица.
Цените на агнешкия бут в ДТО са средно с 0,45 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ, като отново най-голяма разлика е отчетена в Бургас – 4,69 лв./кг. През изминалата седмица средните цени на дребно на агнешкия бут за страната в ГТВ и ДТО са по–ниски от тази на едро съответно с 0,14 и 0,59 лв./кг.
Агнешки бут
През последната седмица на м. март цените на едро на агнешкия бут се задържат в широкия ценови диапазон от 11,70 лв./кг (Пазарджик) до 19,98 лв./кг (Русе). Само в три области се наблюдава седмично изменение на цените в тези обекти – покачване в рамките на 1,8 - 4,7%, най-чувствително в Кърджали. Средната стойност за страната е 14,56 лв./кг, с 0,6% по-висока спрямо предходната седмица.

Агнешка плешка
Предлагането на едро на агнешка плешка по области остава в ценовия диапазон от 10,73 лв./кг (Пазарджик) до 19,19 лв./кг (Русе). Само в две области е налице седмично ценово изменение – покачване с 2,6% в Бургас и понижение с 0,6% в Благоевград. Средната цена на едро за страната е 13,79 лв./кг, незначително по-висока спрямо предходния седмичен период (с 0,1%).
В големите търговски вериги цените на дребно на агнешка плешка продължават да се движат в интервала от 11,69 лв./кг (Бургас) до 14,30 лв./кг (Ловеч), без седмични колебания по области. Средната цена на дребно на агнешката плешка за страната в ГТВ намалява с 0,4% спрямо предходния седмичен период до 13,50 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане на продукта и във Варна.

През тази седмица в по-малките магазини агнешката плешка отново се предлага най-евтино в Бургас и София (11,40 лв./кг), а най-скъпо - в Ловеч (14,80 лв./кг). Леко седмично понижение на цените се отчита във Враца и Монтана (с по 2,8%), а повишение - в София (с 1,8%) и Хасково (с 1,5%). Средно за страната, цената на дребно на продукта в тези търговски обекти е 1,54 лв./кг, с 0,2% под нивото от предходния седмичен период.

Агнешка плешка
Предлагането на едро на агнешка плешка по области остава в ценовия диапазон от 10,73 лв./кг (Пазарджик) до 19,19 лв./кг (Русе). Само в две области е налице седмично ценово изменение – покачване с 2,6% в Бургас и понижение с 0,6% в Благоевград. Средната цена на едро за страната е 13,79 лв./кг, незначително по-висока спрямо предходния седмичен период (с 0,1%).В големите търговски вериги цените на дребно на агнешка плешка продължават да се движат в интервала от 11,69 лв./кг (Бургас) до 14,30 лв./кг (Ловеч), без седмични колебания по области. Средната цена на дребно на агнешката плешка за страната в ГТВ намалява с 0,4% спрямо предходния седмичен период до 13,50 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане на продукта и във Варна.
През тази седмица в по-малките магазини агнешката плешка отново се предлага най-евтино в Бургас и София (11,40 лв./кг), а най-скъпо - в Ловеч (14,80 лв./кг). Леко седмично понижение на цените се отчита във Враца и Монтана (с по 2,8%), а повишение - в София (с 1,8%) и Хасково (с 1,5%). Средно за страната, цената на дребно на продукта в тези търговски обекти е 1,54 лв./кг, с 0,2% под нивото от предходния седмичен период.
През изтеклия месец март като цяло пазарът на агнешко месо в страната е спокоен.

В рамките на едномесечния период, средните цени на едро на различните разфасовки агнешко месо бележат покачване в рамките на 1,2 - 3,1%, най-чувствително при агнешкия бут.
При предлагането на дребно на агнешко месо в големите търговки вериги се наблюдава запазване на средната цена на цяло агне за страната на нивото от края на предходния месец и понижение на средните цени на агнешки бут и плешка съответно с 3,4 и 2,8%.
Към края на м. март средните цени на дребно на цяло агне и на агнешки бут в по-малките магазини се покачват съответно с 2,9 и 1,2% в сравнение с нивата отпреди един месец, докато средната цена на агнешка плешка се понижава с 0,9%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.