1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на килограм сирене ще се увеличи драстично

Цената на килограм сирене ще се увеличи драстично

Ако се спазва стандартът, то приблизително от 7 литра краве мляко ще се получи килограм сирене, което ще струва най-малко между 7,50 и 8,00 лв.

Цената на килограм сирене ще се увеличи драстично, когато се произвежда по Български държавен стандарт, прогнозират млекопреработватели. Ако се спазва стандартът, то приблизително от 7 литра краве мляко ще се получи килограм сирене, което ще струва най-малко между 7,50 и 8,00 лв., коментира Динко Господинов, член на Националната асоциация на млекопреработвателите. По думите му в момента някои мандри в страната търгуват килограм сирене и за по-малко от 3,00 лв.

Около 8 лв. за килограм сирене ще плащаме, ако то е произведено по БДС, а близо 12 лв. ще ни струва килограм кашкавал по старата рецепта, обясни за Дарик Динко Господинов. Сиренето по БДС се произвежда единствено и само от сурово мляко, без да се добавят сухо мляко и растителни мазнини, единствено със закваска мая и сол. "Според стария български държавен стандарт, който е горе-долу идентичен с новия, който приехме, от 6,5-7 литра мляко излиза килограм сирене. На този етап при добро фермерско мляко и при средна цена за него 60 стотинки на литър, средната цена на сиренето в магазинната мрежа трябва да е не по-малко от 7,50-8 лв./кг.", каза Господинов.

Но ако всички продукти се произвеждат по БДС, има опасност да не ни стигне млякото. „Около 700 000 тона е изпълнението на квотите за краве мляко на България от ЕС. Тя е един милион, ние сме изпълнили 700 000 тона. 700 000 като ги разделите на 7 млн. души, се падат по 100 литра на човек сурово мляко за година. Ние не можем с нашето сурово мляко, ако произвеждаме всичко по БДС, да нахраним нашето си население", обясни Господинов.

Въпреки това млекопреработвателите приветстват решението да се въведе БДС в млечния сектор, съобщи Дарик.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.