1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на соята се понижи на борсата в Чикаго

Цената на соята се понижи на борсата в Чикаго

Културата регистрира 2.7% спад на седмична база и 8.9% понижение спрямо пика от 27 август

Цената на соята се понижи на борсата в Чикаго, след като първите резултати от прибирането на зърнената култура в САЩ дадоха основание да се прогнозира, че добивите през тази година ще са по-добри, отколкото през миналата година. Фючърсите за доставка през ноември поевтиняха с 0.3% в петък до 12.84 долара за бушел (27.22 кг) на борсата в Чикаго. Така културата регистрира 2.7% спад на седмична база и 8.9% понижение спрямо пика от 27 август, когато инвеститорите купуваха по-активно, притеснени, че сушата в САЩ може да нанесе поражения върху реколтата през тази година.

В момента тече кампанията по прибирането на соята, като близо 11% от площите, засети с нея, са вече ожънати по данни на департамента по селско стопанство в САЩ. На база на тези резултати специалистите отчитат, че добивите са по-добри от миналогодишните и реколтата ще достигне до 3.15 млрд. бушела или 85.71 млн. тона. Това е с 4.4% повече спрямо миналата година. Освен очакваните по-добри добиви, друга причина за борсовия спад при соята са реализираните по-големи запаси от зърнената култура в резерва. Последната инвентаризация по складовете, извършена в края на септември, показва, че в тях има 141 млн. бушела соя.

Производители от световен калибър

Статистиката показва, че САЩ е най-големият производител на соя в света, като през миналата година са добити 3.015 млрд. бушела. От тях са изнесени 1.345 млрд. бушела, което класира страната на второ място. Сред големите потребители на зърнената култура е Китай, където тя се използва като съставка на фуражите за изхранване на животни. На първо място като износител е Бразилия, която през миналата година произведе 3.068 млрд. бушела и реализира 1.411 млрд. бушела на пазара. Голям производител от световна величина е също така Аржентина, която е на първо място в света сред износителите на соево олио. То се използва като основна съставка в производството на биогоривата. Това е и една от причините за масираното отглеждане на соя през последните години, пише "Дневник".

Преди седмица световните агенции тиражираха информацията, че селскостопанските производители в Аржентина предпочитат да задържат по-голяма част от пожънатата соя в складовете си, вместо да я пуснат за продажба. Традиционно фермерите реализират 85% от културата на пазара, но към този момент на годината са продали под 70% от добитото. Очакванията са, че производителите ще предпочетат да запазят около 28% от реколтата или 17 млн. тона за себе си, тъй като разчитат, че така ще се предпазят от високата инфлация в страната. Тези им действия обаче застрашават бюджета на Аржентина, тъй като в него няма да се влеят очакваните приходи от експортни такси. Изчисленията показват, че нереализираните приходи за хазната може да достигнат до 2.4 млрд. долара само заради производителите на соя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.