1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Цената на земеделската земя в Добричка област непрекъснато нараства

Цената на земеделската земя в Добричка област непрекъснато нараства

Снимка:

Средната стойност на рентното плащане на един декар арендувана или наета земеделска земя е 73 лв. през 2012 година

По данни на регионалното статистическо бюро в Добрич през последните две години цената на земеделската земя в областта непрекъснато нараства. Това информира Агенция „Фокус“. През 2011-та цената за декар земеделска земя се е увеличила с 44.4%, а през 2012 г. – със 72.4%. Преди три години най-активен в района е бил пазарът на земеделска земя в община Крушари, където са реализирани над 29% от всички сделки в областта. През 2011 година първенството държи община Шабла с над 50% сключени сделки и почти 50% продадена земеделска земя.

През миналата година активността е най-голяма в община Добричка. Там са продадени малко над 29% от земеделската земя, регистрираните сделки съставляват 32%. За последните няколко години средният размер земеделска земя за една сключена сделка е 17 декара. За страната тази цифра е 8 декара.

За последните няколко години статистиците отчитат динамично развитие при наемните отношения. Отбелязан е ръст на броя сключени договори за наем на земя, за размера на площите през 2011 година има увеличение, последвано от спад през следващата година с над 60%. И ако във страната средният размер на площта за един договор за аренда или наем на земеделска земя е между 16 и 18 декара, в Добричката област той се движи в интервала 33-37 декара.

Статистиците отчитат, че през последните три години Добрич е с най-високата цена на един декар арендувана земя сред 28-те области. Средната стойност на рентното плащане на един декар арендувана или наета земеделска земя е 61 лв. през 2010 г., 74 лв. през 2011 г. и 73 лв. през 2012 година. Близо една втора от арендуваната земеделска земя в областта е на територията на Черноморските общини (Балчик, Каварна и Шабла) – над 40% от общата площ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.