1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. У нас бялото грозде е на санитарния минимум

У нас бялото грозде е на санитарния минимум

Това заяви инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното

Търсенето на бяло вино се засилва в световен мащаб, каза по време на "Винария 2012" пред журналисти в Пловдив инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, предаде радио „Фокус”.

У нас бялото грозде е на санитарния минимум каза още Коев. Той съобщи, че тази година е имало прецедент - по време на гроздоберната кампания 2011 г. нашето бяло грозде се е купувало директно от производители от италиански компании. По мнението на Коев те са оценили, че цената и качеството на българското бяло грозде са най-добри и приемливи в Европа.

Това трябва да бъде сигнал за нашите производители, че трябва да има нови насаждения бели сортове грозде и че е необходимо предварително договаряне на реколта 2012 г., поне половин година преди това. Коев посочи още, че от 161 500 т, които са били в нашите преработвателни предприятия, 10 000 тона бяло грозде е било изнесено навън. Сега те имат по около 10% останало бяло грозде. Според Коев по новия закон контролът по веригата от лозето до потребителя ще се извършва от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

От гледна точка на потребителите това е добре и те могат да бъдат спокойни, защото един орган, а не няколко, както досега ще контролират по веригата. Другото важно нещо е за бизнеса – от 16 нормативни документа, с които досега се управляваше този бизнес, остава един закон и един правилник за прилагането му. Съкратена е бумащината за контрол.

Четири категории вино ще се произвеждат, ще има ясни документи, сертификати, които се изискват за тях и са признати в целия свят. Оформянето на документите ще става за три дни. Поръчките няма да се задържат. По този начин ще се съкратят и загубите за производителите. България запазва всички традиции в правенето на вино. Има много сериозни програми от браншовите камери за съчетаване на проекта вино с историческите дадености на регионите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.