1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Украйна увеличи производството на азотни съединения

Украйна увеличи производството на азотни съединения

Съществена роля е изиграло и силното потребление на азотни торове, както на вътрешния пазар, така и в чужбина

Малко над 2 милиона тона азотни торове е произвела Украйна през миналата година. Това са 81% повече спрямо 2022, производството обаче изостава с 60 на сто в сравнение с предвоенната 2021 година, когато бяха произведени 5,2 милиона тона.
 
Експерти коментират, че увеличението на производството се дължи на възстановените доставки на електричество в заводите, както и ниската цена на природния газ. Съществена роля е изиграло и силното потребление на азотни торове, както на вътрешния пазар, така и в чужбина.
 
В последните месеци на 2023 търсенето бележи спад, но като цяло продажбите са нараснали, отчитат пазарни анализатори. Местното производство обаче не може да задоволи нуждите на украинските фермери, които са принудени да внасят от чужбина. Особено голям ръст отчита импортът през първото тримесечие на изтеклата година, но след това започва да се свива. Така до средата на декември са внесени близо 1,10 милиона тона, а наличностите при украинските производители към същата дата са почти на нула.
 
Очакванията са през пролетта на тази година украинските фермери да вложат поне 800 000 тона амониева селитра и до 600 000 тона карбамид. Част от количествата вече са закупени, като прогнозите за началото на 2024 са стопаните да са си осигурили над половината от нужните им азотни торове за пролетната сеитба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.