1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Управляващите се готвят да въведат отново регулации за производството и търговията с тютюн

Управляващите се готвят да въведат отново регулации за производството и търговията с тютюн

ДПС подготвя законови промени

Управляващите се готвят да въведат отново регулации за производството и търговията с тютюн три години след като ГЕРБ промени законодателството и държавата се оттегли окончателно. На фона на недоволство и протести от страна на тютюнопроизводителите заради забавения старт на изкупната кампания и по-ниските спрямо 2012 г. изкупни цени ДПС обяви в понеделник, че подготвя законови промени, които предвиждат да се създаде регистър на изкупвачите на тютюн. Зад тази сравнително "невинно" звучаща мярка обаче се крият изисквания, които далеч не са в хармония с идеята за свободния пазар и със сигурност ще бъдат в тежест на търговците, пише "Капитал Daily".

Включването в регистъра по думите на председателя на ДПС Лютви Местан ще става, след като фирмите изпълнят две "прости изисквания, които ще осигурят екзистенц-минимума за производителите" - ангажимент изкупната кампания да започва на 1 ноември и да приключва до края на януари следващата година, както и ангажимент, че разплащането ще бъде също в определени срокове. Друга промяна предвижда и държавният чиновник да върне ролята си във веригата като "независим" оценител на качеството на тютюна и да бъде нещо като арбитър между търговеца и производителя по този въпрос.

Нещо повече - според Местан темата за връщането на минималните изкупни цени е "на масата", но засега от партията не бързат да дават обещания, тъй като трябвало да се провери дали такава мярка няма да противоречи на европейските правила.

Намеренията за промени в закона за тютюна бяха обявени от лидера на ДПС, чийто основен електорат са голяма част от заетите в тютюнопроизводството, след среща с протестиращите тютюнопроизоводители и техните асоциации. Според Местан целта на партията е да защити "близо 100 хил. семейства", чието положение се е влошило вследствие на политиката на ГЕРБ.

Представителите на производителите заявиха, че категорично ще настояват либерализацията на пазара да се запази, защото им е донесла конкуренция между търговците и по-високи изкупни цени. "Нямаме против регистър, но категорично не желаем да се въвежда някаква форма на лицензионен режим за изкупвачите", коментира Асен Кючуков от Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.