1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Увеличава се интересът на земеделските стопани към биологично производство

Увеличава се интересът на земеделските стопани към биологично производство

В момента тече кампанията по регистрацията на биологичните производители за 2011 г.

Почти двойно за една година са се увеличили земеделските стопани, които развиват биологично производство. Повишава се и интересът към финансиране по мярка 214 „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., като през 2010 г. подадените заявления са 1781. Това каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която откри фестивала „Зелени дни”. Форумът се провежда пред сградата на Народен театър „Иван Вазов” в София за втора поредна година и е посветен на здравословния начин на живот, екологичния и селския туризъм и отговорността към природата.

През 2009 г. в Министерството на земеделието и храните  са били регистрирани 467 биологични производители, а през 2010 г. – 820. В момента тече кампанията по регистрацията на биологичните производители за 2011 г., като до момента техният брой вече надхвърля миналогодишния, сочат данни на МЗХ.  

При откриването на фестивала „Зелени дни” зам.-министър Боянова подчерта, че опазването на околната среда е световен въпрос, чийто разностранни отговори се свързват с грижите за чистотата на въздуха, водата, почвите и храните. В тази връзка изключително важна стъпка в работата на МЗХ е създадената Българска агенция по безопасност на храните, чиито инспектори контролират всичко, което се консумира от потребителите на принципа от „фермата до масата”, което включва храни, вино, плодове, зеленчуци, млека, включително и хлебопроизводството, каза още зам.-министър Боянова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.