1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Увеличават лозята с по 50 000 декара на година

Увеличават лозята с по 50 000 декара на година

В момента в страната има близо 750 - 800 хил. дка, заети с лозови масиви

 

Новите площи засадени с лозя ще се увеличават с по 50 000 дка всяка година до 2007 г., съобщи председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Никола Николов. В момента в страната има близо 750 - 800 хил. дка, заети с лозови масиви. Те осигуряват 50 на сто от гроздето, необходимо за производството на вино у нас. Тенденцията е да се увеличават възможно най-много собствените лозя на фирмите, защото с влизането ни в ЕС ще влязат и новите ограничения за тях. Стремежът ни е общите площи, заети с лозови масиви да достигнат 1.530 млн. дка до 2007 г. това е числото, което ние защитихме преди присъединяването ни към евросъюза. Надявам се от тях поне 400 хил. да са добре плодовити, посочи Николов. Въпреки големия дял на сивото производство в бранша членовете на НЛВК постоянно се увеличават. Наскоро регистрирахме най-новият ни член -11 126.

Правилата на конкурса "Златен Ритон" за най-добри отлежали и млади, бели и червени вина, който се провежда всяка година на изложението "Винария" ще бъде с нови правила от новата 2006 г., добави Николов. Това решение е взето предвид провала на тазгодишното издание на състезанието, на което награди не бяха раздадени. Отличия бяха обявени за 183 бели и червени вина. От тях 132 получиха приз вино на годината, а 61 бяха удостоени с почетен диплом, посочи Никола Николов.

Производството на нелицензирани и безакцизни алкохолни напитки все още е голямо, посочи председателят на НЛВК. Това се дължи предимно на домашно приготвяните високоалкохолни напитки като ракия и водка, добави той. Несъвместимостта между произведени количества от спиртоварните и винзаводите и добитото грозде през годината дават отлична представа за размера на нелегалното производство в бранша, допълни Николов./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.