1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В агросектора на Израел липсват 20 хил. работници

В агросектора на Израел липсват 20 хил. работници

Селското стопанство в Израел е високо развит икономически сектор, който е сред световните лидери в аграрните технологии

Заради войната в Ивицата Газа много чуждестранни работници са напуснали Израел, а включването на военните от резерва води до още по-голям недостиг на работна ръка. В селското стопанство липсват около 20 000 работници, което е най-големият недостиг в сектора от основаването на държавата през 1948 година.
 
По данни на министерството на земеделието, до 7 октомври, когато терористичната групировка Хамас атакува Израел, в аграрния сектор са работели почти 30 хиляди чужденци. Междувременно 8500 от тях са напуснали страната. Не са на разположение и 9 хиляди работници от територията на палестинската автономия, която е под блокада от израелските сили. 
 
За да компенсира недостига на работна ръка, правителството планира да привлече новобранци от школите за задължителната военна служба. Според аграрното ведомство по този начин около 4500 млади мъже могат да се включат като берачи в овощарството. Освен това властите издадоха трудови визи за близо 5 000 чужденци, които ще работят в селското стопанство. За тези от тях, които са готови да се трудят в близост до ивицата Газа, ще има допълнително заплащане.
 
Селското стопанство в Израел е високо развит икономически сектор, който е сред световните лидери в аграрните технологии. Страната е важен износител на свежи плодове и зеленчуци, макар че половината от територията й е пустиня, а само 20% са годни за селско стопанство. Въпреки това Израел покрива нуждите си на 95 процента, като внася предимно зърно и маслодайни култури, както и месо, кафе, какао и захар. Фермерите трябва да спазват определени квоти за производството на мляко, яйца, птици и картофи, а отглеждането на нерентабилни култури е забранено. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.