1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Бургаско нерегистрираните стопани също ще получат обезщетение за шапа заради оборния режим на гледане на животните

В Бургаско нерегистрираните стопани също ще получат обезщетение за шапа заради оборния режим на гледане на животните

Решението за прекратяване на мерките във връзка с шапа се взема от ЕК

Нерегистрираните като селскостопански производители стопани също ще получат обезщетение във връзка с разходите по изхранването на животните, заради оборния режим на гледане. Това каза д-р Димитър Германов, директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) – Бургас, цитиран от Агенция "Фокус".

Обезщетението засяга собствениците, попадащи в трите общини Средец, Малко Търново и Царево, където бяха регистрирани огнищата на шап. „До този момент обезщетенията се изплащаха чрез програма „Де минимус”, но за да бъдат получени средствата, стопаните трябва да бъдат регистрирани като селскостопански производител. Министерството на земеделието и храните е намерило форма, съобразно която ще има възможност и стопаните, които са нерегистрирани като селскостопански производители, да си получат обезщетенията, за периода, в който животните са били на оборен режим на гледане”, разясни той. По думите на Германов изплащането на обезщетенията трябва да започне до две седмици. Документацията е предадена преди месец. „Ние сме предали списъците с презаверени от кметствата за собствениците и броя на животните”, допълни той.

Германов припомни, че решението за прекратяване на мерките във връзка с шапа се взема от ЕК. Там се докладва за всичко констатирано и резултатите от кръвни проби и проверки. „Надявам се в най-скоро време да излезе решение на ЕК, свързано с вдигане на голяма част от рестриктивните мерки по отношение на шапа”, посочи още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.