1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Италия се изгражда първата въглеродно неутрална ферма

В Италия се изгражда първата въглеродно неутрална ферма

Схемата предвижда електрически селскостопански машини и слънчеви панели

Една ферма в Централна Италия е поела по малко очакван път на развитие и залагайки на модерни технологии, ще се опита до една година да сведе емисиите си от въглероден двуокис до нула.

Стопанството е разположено в района на Кастела Монте Вибиано Векио, северно от Рим, а основното му производство е зехтин. Предвидените за въвеждане нови технологии са разнообразни и варират от електрически селскостопански машини до слънцеотразяваща боя на складовите постройки.

Хълмистият пейзаж на Умбрия, където е фермата, изобилстващ с лозови масиви и маслинови горички,
изглежда недокоснат от ефектите на глобалното затопляне, но собствениците на фермата казват, че искат да допринесат поне малко в борбата с промените на климата. "Бихме желали да отидем по-далеч от мнозина други", казва шефът на стопанството Лоренцо Фазола Болоня.

Една от предвидените ключови инвестиции са 24 слънчеви панела от последно поколение, като те ще захранват уникален център за презареждане на батерии и акумулатори. Създаден от австрийската компания "Селщром" (Cellstrom), той разполага с революционни течни батерии и за пръв път дава възможност за складиране и съхранение на слънчева енергия.

В зависимост от количеството употребена енергия центърът може да складира електричество, почерпено от слънцето в продължение на 3 дни. Компанията работи усилено, за да удължи периода до 10 и повече дни, което ще даде възможност на стопанството да функционира пълноценно и през облачните и мъгливи дни, когато слънцето не грее. Според "Селщром" фермата може да спести 4500 литра гориво ежегодно и така да намали количеството вредни газове, изхвърляни в атмосферата, с около 10 тона. Всички използвани от работещите в стопанството машини могат да бъдат захранвани от енергийния слънчев център. "Началната инвестиция е сериозна, но смятаме, че тя ще се изплати напълно до 5 години. След това сметките ни за фосилни горива просто ще изчезнат", казва Болоня.

Слънчевата енергия обаче е само една от иновациите, прилагани във фермата. Собствениците се опитват да приложат цялостен подход към проблема с глобалното затопляне и замърсяването. За целта те възнамеряват да се сдобият със специални миниатюрни трактори, работещи изключително с ново поколение биогориво.

То няма да се произвежда от растения, годни за храна като царевица и подобни, и няма да застрашава хранителните запаси на хората. Ще се промени и подгряването на котлите за производство на зехтин, като и там ще се търсят възобновяеми енергийни източници. Дори и складовите помещения ще бъдат боядисани със специална боя, отразяваща слънчевата светлина, за да се намали затоплянето в региона. А като за капак собствениците на фермата вече са засадили 10 000 дръвчета, които да поглъщат евентуалните вредни емисии, които все пак фермата създава. Целта на инициативата е до края на следващата година стопанството да стане първото в света без какъвто и да било въглероден отпечатък върху околната среда.

В разположената недалеч от фермата винарна "Лунгароти" старите лози се използват като гориво вместо нафта и мазут. Миниметеостанции дават данни за времето и необходимостта от напояване и обработка на растенията, а обработваемите площи се торят с органични обогатители. По думите на един от собствениците й - Киара Лунгароти, селското стопанство трябва да се адаптира към промените в климата, като всички възможни елементи влязат в употреба. И тя, и Болоня изтъкват, че в цялата операция има сериозен икономически смисъл с перспектива. Друг е въпросът обаче кога и големите компании ще поемат по подобен път, казват двамата италианци./evropa.dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.