1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Симитли направиха най-модерната оранжерия на Балканите

В Симитли направиха най-модерната оранжерия на Балканите

Берачите влизат в парниците само след дезинфекция

 

"С тези оранжерии ние вече сме в Европейския съюз. Другите общини да му мислят. Отглеждането на зеленчуци по най-съвременните технологии е важно за поминъка на целия регион", обяснява общинският кмет Апостол Апостолов. А точно в този бранш на града е писано все да е пръв. Първият оранжериен блок у нас е изграден на същото място през 1956-1958 година. Сега отново Симитли е пионер с най-модерната технология за производството на зеленчуци.

"Задължително! В оранжерията се влиза само с чисти калцуни и галоши!" Заповедта е на шефа на фирма "Росела" Румен Биков, който бе министър на промишлеността в кабинета на Любен Беров, и не е никак случайна. Защото в парниците е по-чисто от аптека. Специалистите и берачите влизат само с необходимото облекло, а преди това стъпват в разтвор за дезинфекция. "Засега засаждаме само краставици. Напояването е капково, а целият процес се следи от компютър. На практика електрониката храни зеленчуците", обяснява агрономът Росен Радев, който се е изучил на занаята в Холандия и САЩ. Всяка минута се знае жизнената среда на растенията, какъв процент е влагата, подходящ ли е климатът, достатъчна ли е светлината. Корените са засадени в блокчета от каменна вата. Под тях е субстратът, който е покрит с полиетилен.

При минусовите температури навън през декември и януари в оранжериите се поддържа постоянна температура от 20-22 градуса. Отоплява се с помощта на минерална вода и парна инсталация. Първите семена засадихме на 1 декември м. г., а първото бране извършихме на 3 януари, гордо обяснява Радев.

В оранжерията са Диляна Янева и Наташа Божинова. Пременени са със зелени престилки. Откъсват внимателно краставиците, не пипат нищо друго. Защото хигиената в помещението с обем от 48 000 куб. метра е от първостепенно значение. Дамите чевръсто пълнят касетките, товарят ги на количките и ги извозват до входа на парника. Бригадирката Здравка Узунова е ветеранът сред персонала на фирма "Росела" с над 40 години трудов стаж в оранжериите. "Няма място за сравнение. Аз знам две и двеста. Влизала съм в парниците и съм орала с кон. А тук е песен", убедена е леля Здравка.

В цеха за сортиране е монтирана машина на холандската фирма "Авета". Тя автоматично опакова в полиетилен краставиците и даже ги измерва. В дясната част са разположени 8 джоба. Пред тях е електронният кантар. Зеленчукът, който мине през везната, бива блъскан от метална лопатка в съответния джоб. "Във всеки не може да има краставици с разлика в теглото повече от 20 грама. Най-вляво са най-леките, а най-вдясно са най-тежките", уточняват работниците. Целта е в чувалчетата да са подредени еднакви краставици, за да е по-естетично. "Клиентите, като видят, че зеленчуците са с различна големина, решават, че едрите са презрели или пък дребните са зелени, обясняват от фирма "Росела". Нейната продукция се харчи като топъл хляб на софийския пазар. Вече са получени и оферти от Чехия, Унгария и от страни от Западна Европа. "Не бива да слагаме каруцата пред коня. Ще дойде и техният ред. Но засега добивите ни не са достатъчни за тези пазари. След 1 година ще построим и втора оранжерия на площ от 32 дка. Тогава ще произвеждаме целогодишно по няколко хиляди тона зеленчуци", уверява Румен Биков./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.