1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Възможности за повишаване на доходите на земеделските производители

Възможности за повишаване на доходите на земеделските производители

При започването на такова производство трябва да се преценят добре финансовите и организационни възможности, мотивация и желание за работа

 

На 24 март Областната служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Плевен проведе семинар на тема "Възможности за повишаване доходите на фермерите. Отглеждане на алтернативни култури - ароматни, лечебни и етеричномаслени". Лектор на еднодневния форум беше Дина Попова, представител на фирма "Венци" и председател на Националния съюз на култивирани билки. Присъстваха земеделски производители и представители на медиите от региона.

В своето експозе Дина Попова подчерта, че бедните почви са най-подходящи за отглеждане на етеричномаслените култури, като сиви горски, кафяви горски, алувиално-ливадни и т.н. Черноземните почви не са най-подходящи и особено за отглеждане на кореноплодни. Почви, на които не могат да се отглеждат други култури, стават за това производство, стана ясно още на семинара. 

Основните технологични мероприятия при създаването и отглеждането са оран, култивиране, сеитба или засаждане, окопаване, поливане, което трябва да се извърши от 15-я ден след засаждането, косене. 

При започването на такова производство трябва да се преценят добре финансовите и организационни възможности, мотивация и желание за работа. Успех може да има, ако производителите са обединени в организация, в която всеки произвежда самостоятелно, а реализацията на произведената продукция става общо. Има пазар за масло от биологично произведена продукция с необходимото качество.

Търсени са следните култури: едногодишни - лайка, босилек, невен; две-тригодишни - лечебна пищялка, дивисил, бял оман, валериана; шестгодишни - танацетум, бял равнец, пелин, маточина. Винаги може да се намери и пазар за коприва и глухарче, подчерта г-жа Попова. 

По време на семинара бяха разяснени и възможностите за подпомагане на този вид производство по програма САПАРД и от Европейския съюз. 

Областната служба за съвети в земеделието в Плевен може да предостави информация за отглеждането на подходящи култури при конкретни условия и технологични карти. 

Дискусията беше много оживена, голям беше интересът към всички представени култури, цени, дестилаторни, качество на продукцията и други./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.