1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Винарският сектор става все по-печеливш

Винарският сектор става все по-печеливш

С 50 хил. дка са се увеличили лозовите масиви тази година

 

Винарският сектор става все по-печеливш и атрактивен за инвеститорите, заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара Никола Николов при откриването на третия Салон на виното в столицата. 39 проекта за модернизиране на винзаводите и за откриване на нови мощности са финансирани от програма САПАРД със 109 млн. лв.  Освен това през миналата година са отпуснати 77 млн. лв. за нови засаждения. 50 хил. дка нови лозя за винарската промишленост са създадени тази година с финансиране по САПАРД и Държавен фонд Земеделие, съобщи Бойко Боев, зам.-министър на земеделието и горите. Извън това финансиране лозовите насаждения са нараснали с още около 10-15 хил. дка. Процесът на създаване на нови лозя ще продължи и през следващите две години, заяви Боев. В момента камарата съвместно с агроминистерството изготвя кадастър на масивите. Целта е до 2007 г. да се достигне поставеното от ЕС ограничение от 153 хил. хектара лозя. Финансирането от програма САПАРД и фонд Земеделие е голяма помощ в борбата със сивия сектор, заяви Николов. Според него в земеделието той е 50% и съществува дори и в такъв високотехнологичен отрасъл като винарския. За регулирането в сектора ще спомогне и Фонд Българско вино, който се очаква да започне работа от следващата година.

През миналата година у нас са произведени 1.533 млн. хектолитра вино, съобщиха от камарата. От тях най-висок дял имат трапезните вина - 868 хил. хектолитра, а качествените са 350 хил. хектолитра. Произведени са 17 млн. л гроздова ракия, 7.754 млн. л от тях - от регистрирани производители. През 2003 г. са изнесени 76.8 млн. л вино, от което 67 млн. л е бутилирано. Най-големи външни пазари са страните от ЕС (23 млн. л), Русия (20 млн. л за 2003 г.) и Полша (13 млн. л)./в-к ПАРИ

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.