1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Винопроизводството и отглеждането на грозде са сред основните отрасли в Мелник

Винопроизводството и отглеждането на грозде са сред основните отрасли в Мелник

Снимка:

Официално регистрираните производители са около 5 на брой

Винопроизводството и отглеждането на грозде са сред основните отрасли в Мелник. Това каза за Радио "Фокус" кметът Христо Ташев. Официално регистрираните винопроизводители са около 5 на брой, като те се занимават с отглеждане и добив на грозде, както и с производство на вино.

"Всяко семейство отглежда поне един декар лозя. Няма къща в Мелник, в която да не се прави вино, дори и само за лична консумация, като количеството е различно", каза Ташев.

Той посочи, че производителите отглеждат лозя в размер от 50 до 200 декара, в зависимост от възможностите, които имат. Официално регистрираните винопроизводители се възползват от възможностите за подпомагане, които се предлагат от програмите и мерките на ЕС в сектора.

"За съжаление, не е голям процентът на усвояващите подобни средства в Мелник", каза Ташев. Освен популярният Широка мелнишка лоза в града се отглеждат и други сортове грозде - Мелник 55, Мелник 1300, Каберне, Мерло и други.

Кметът поясни, че виното от Широка мелнишка лоза е по-меко и по-светло, поради което другите сортове грозде се използват като добавки. "Въвеждат се и нови, съвременни сортове грозде в съчетание с традиционните", допълни Ташев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.