1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Високите цени на храните са все още основна грижа

Високите цени на храните са все още основна грижа

Тази година реколтата от пшеница вероятно ще бъде втората най-добра

 

Цените на хранителните продукти се покачиха извънредно много през 2007 г. и началото на 2008 г., обричайки стотици милиони хора по целия свят на бедност.

В Египет, Индия, Индонезия и други страни едновременно с нарастващите разходи за ориз и пшеница се появиха и бунтове, коментира ВВС.

След миналогодишния връх тенденциите в цените на храните в световен мащаб станаха по-сложни. Изследване на BBC показва, че нарастващите разходи за храна остават основен проблем за много хора на много места по света.

През 2007 г. и началото на 2008 г. имаше различни фактори, които оказваха влияние върху цената на храните. Реколтата бе лоша, а растящите цени на петрола доведоха до увеличаване и на транспортните и производствените разходи.

В същото време, заради увеличеното използване на биогорива, по-малко земя бе на разположение за отглеждане на зърно за храна.

Не на последно място, от тогава има увеличение в търсенето на храни от някои нововъзникващи икономики, особено Китай, което е продиктувано от  промените в хранителните навици на населението - увеличената употреба на месо изисква повече средства, отколкото за производството на зърно.

Индексът на цените на храните стана 82% за две години, достигайки до най-високото си равнище през юни 2008 г. Този индекс измерва движението на цените на едро на пет основни категории храни: месо, млечни продукти, зърнени храни, захар и масла & мазнини.

Какво се случи след това

След пика от миналата година някои от факторите, причинили бързото изстрелване на цените на храните се преобърнаха.

Тази година реколтата от пшеница вероятно ще бъде втората най-добра, въпреки лошата година в Аржентина.

Рецесията в много страни, обаче, е ескалирала напрежението за търсене на хранителни продукти. С падането на цените на петрола са паднали и цените на храните, транспорта и производството.

Проблемите остават

Независимо от тези тенденции, изследванията на ВВС показват, че нарастващите разходи за храна остават проблем за много хора.

Изследването на ВВС е проследило какви купувачи плащат за някои основни храни в седем града - Вашингтон, Делхи, Джакарта, Брюксел, Буенос Арес, Найроби и Москва.

Цените са се увеличили с малко по-малко от 5% през последните 12 месеца, но има забележителни разлики между градовете.

В Найроби индексът на цените на хранителните продукти е нараснал с почти една трета. В Буенос Айрес увеличението е почти една пета, като и двата града са в развиващия се свят.

Въпреки това, в двата богати града Вашингтон и Брюксел, разходите за основни продукти падат рязко - със 17% в САЩ и с 10% в Европа.

Други данни показват, че цените на храните паднаха много рязко към края на миналата година, когато много икономики влязоха в рецесия, но започнаха да се покачват отново, макар и да не са на миналогодишните нива.

През май 2009 г. индексът на цените на храните е с 29% по-нисък от върха си през юни 2008. Въпреки това, през май цифрата е почти 10% над най-ниската точка достигната през февруари 2009.

Друг важен момент е, че сегашното икономическо забавяне е намалило покупателната способност на много хора. Това означава, че те плащат за храна също толкова трудно колкото миналата година, когато цените на хранителните продукти са били по-високи.

Освен това много икономики са в рецесия, от което следва, че има по-малко търсене на храна при положение, че глобалните добиви като цяло са високи.

Според някои коментатори фактът, че цените на хранителните продукти остават относително високи при тези обстоятелства показват структурна промяна в баланса на търсене и предлагане на храни.

Това може да се дължи на дългосрочните фактори като растеж на населението и увеличаването в потреблението на месо, но общият извод е, че средните цени на храните ще останат постоянно високи, доста по-високи отколкото преди кризата през 2007/08 година./money.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.