1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Време за сеитба на пролетници

Време за сеитба на пролетници

Затоплянето на времето ще позволи да започне засяването на семената на разсад от пипер и домати на високи лехи под полиетилен

 

Най-късно в Северозападна България ще се наблюдава постепенното подобряване на топлинните условия за развитието на земеделските култури е агрометеорологичната прогноза до края на март. Наблюдава се бавно активизиране на жизнените процеси при пшеницата, ечемика и люцерната.

Прогнозираните добри топлинни условия през идващия десетдневен период ще съдействат за постигането на напредък във фенологично отношение на най-късните житни посеви. Вероятно изключение могат да направят посевите в някои региони на Северозапада, които няма да могат да съберат необходимите им температурни суми за достигане фазата на братене, коментира агрометеорологът Иван Маринов. За подобряване състоянието им от особено значение е подхранването им с азотни торове.

Част от леторастите и плодните пъпки в трайните насаждения и лозовите масиви са измръзнали и затова при някои от тях трябва да бъде извършена коригираща резитба, която да промени натоварването на лозите. Към средата на идната седмица, след просъхването на повърхностния почвен слой, ще има добри условия за сеитба на грах, леща и пролетен ечемик. В крайдунавския регион могат да се садят картофи, люцерна и дори слънчоглед.

Затоплянето на времето ще позволи да започне засяването на семената на разсад от пипер и домати на високи лехи под полиетилен./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.