1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Време за засаждане на слънчоглед и картофи

Време за засаждане на слънчоглед и картофи

През периода се очаква сравнително сухо време

 

През следващия десетдневен период ще се осъществява значителен напредък в развитието на есенните посеви и овощните култури, прогнозират агрометеоролозите. При братилите през есента житни култури ще се наблюдава увеличаване коефициента на братимост, а късно засетите есенни посеви ще наберат необходимата температурна сума и ще преминат от фаза трети лист във ваза на братене.

При засетите в началото на месеца ранни пролетни култури ще се наблюдава поникване и начало на образуване на листа. При овощните видове ще протичат фазите на набъбване и разпукване на плодните пъпки.

През по-голямата част от следващия период климатичните условия ще бъдат подходящи за извършване на сезонните полски работи като предсеитбена подготовка и сеитба на ранни и средноранни пролетни култури. Сега в региона на Монтана могат да се засаждат ранните картофи, грах, лук и др. От края на месеца времето ще е подходящо за засяването на слънчогледа.

През периода се очаква сравнително сухо време, което ще бъде подходящо за извършване на предцъфтежно пръскане при овощните култури.

Прогнозираните за времето стойности на минималните температури до минус 3 градуса С при по-продължително задържане ще бъдат критични само за встъпилите във фаза на цъфтеж ранни овощни видове./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.