1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Времето и земеделските култури през януари

Времето и земеделските култури през януари

Прогнозираните топлинни условия през януари ще поддържат покоя при презимуващите култури.

 

Продължителното задържане на среднодневните температури над биологичния минимум, необходим за активната вегетация, даде възможност за постигането на съществен напредък в развитието на есенните посеви през декември. В условията на непрекъснат, а през първото десетдневие и ускорен темп на развитие, всички засети в оптималния срок посеви в полските райони на областта достигнаха фазата на братене, а някои са увеличили и коефициента на братене. Макар и малко, се срещат и площи, на които посевите са във фаза на поникване. Оценката за гъстотата е добра. Според данни на НСРЗ петдесет процента от есенниците в страната са нападнати от полски мишки и очакванията са, че добивите от тях ще бъдат редуцирани в различна степен.

Прогнозираните топлинни условия през януари ще поддържат покоя при презимуващите култури. През по-топлите дни, ако дневните температури достигнат 15-16 градуса С, е възможно краткотрайно възобновяване на растежните процеси, но промяна във фенологично отношение едва ли може да се очаква.

През третото десетдневие на януари, когато се очаква относително по-студено време, има вероятност за нанасяне на частични повреди по плодните пъпки и леторастите на десертните сортове лозя най-вече в затворените котловини и по северните склонове.

Падналите обилни валежи през третото десетдневие на декември значително повишиха водните запаси в еднометровия почвен слой. Прогнозираните за януари валежи ще продължат процесите на бавно нарастване процента на влага и в двуметровия почвен слой, която се явява солиден резерв за развитието на есенните култури през пролетния вегетационен период./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.