1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. За опасност чужденци да изкупят земеделските ни земи алармираха фермери

За опасност чужденци да изкупят земеделските ни земи алармираха фермери

Снимка:

С 10-15% на година ще поскъпват нивите ни и рентата за тях

След либерализирането на пазара на земи има реална опасност чужденци да изкупят земята ни изрази опасението си главният секретар на Българската асоциация на фермерите Теодор Иванов по време на форума на Клуб Investor.bg. По думите му през 2014 година ще отпадне забраната за продажба на земя на чужденци.

У нас земеделските земи са около 30 млн. декара, а стойността им е около 15 млрд. евро, сочат изчисленията на Иванов. Той смята, че това не е голяма сума за крупни инвеститори, идващи например от Китай. Това вече се случва в Румъния, където 7 млн. декара са в ръцете на чужденци и се обработват от тях.

„Те не са само инвеститори”, констатира Иванов. Призивът му по време на форума за готовността ни да прилагаме ОСП 2014- 2020 г. беше властите у нас да почерпят опит от други държави в ЕС. Практиката показва, че там земеделската земя формално може да бъде купена от чужденци, но в същото време има много бюрократични пречки това да се случи на практика и сделка реално не може да бъде сключена. Иванов даде пример за подобни практики в страни като Австрия и Унгария.

От друга гледна точка на анализа за пазара на земеделските земи у нас, който беше специален панел по време на дискусията, управителят на портала Niva.bg Антон Андонов съобщи, че цената на земята ще расте с между 10 и 15% годишно.

По думите му пазарът на земите у нас е силно ликвиден през последните пет години и предлагащите обработваеми площи лесно получават исканата от тях цена. Паралелно с ръста на цената на земята се повишава и рентата от нея също в рамките на 10-15 на сто, съобщи Андонов.

Според изпълнителния директор на „Риъл Булленд” Валентин Карабавшев обаче, вероятността за изкупуване на земята е минимална и причината се корени в спецификите на пазара на земя у нас.

Земеделските земи в България са в ръцете на малки собственици и земята е разпокъсана. По думите на Карабавшев това всъщност е и един от основните проблеми за развитие на земеделието в България. „В Австрия 70% от земята е собственост на земеделските производители и затова е невъзможно да се купи земя там”, аргументира тезата си изпълнителният директор на „Риъл Булленд”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.