1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна анкетирането на млекопроизводителите

Започна анкетирането на млекопроизводителите

Анкетата е доброволна и ще послужи за определяне на млечните квоти

 

Областната дирекция "Земеделие и гори" чрез общинските земеделски служби в областта започнаха попълването на анкетните карти за всеки млекопроизводител, информира д-р Димитър Митов, член на управата на областна дирекция "Земеделие и гори". Според него това става на място при самия фермер. Събирането и попълването на информацията е изцяло на доброволен принцип, като само фигуриращите в базата данни производители ще бъдат включени в подготовката и разпределението на индивидуалните млечни квоти, уточниха от областната агродирекция.

А ето кое, според д-р Митов, е основното при анкетирането и какво в началото на кампанията е важно да знаят стопаните, които произвеждат мляко.

- На първо място чрез попълването на анкетните карти се набира нужната информация за фермите - броя на кравите и бременните юници в основното стадо, тяхната порода и технологията на отглеждане. За определяне на индивидуалните млечни квоти е нужно да се предостави вярна информация за количеството и качеството на произведеното краве мляко през последната календарна година, както и предадените количества в млекосъбирателните пунктове и млекопреработващите предприятия. Въпросникът включва и прогноза за промени в броя и породния състав на кравите през следващите години. Има и въпроси, които отразяват нивото на ветеринарно-санитарните условия и изискванията към оборите за отглеждане и прилежащите помещения за обслужване на животните, здравословното им състояние, хигиената на млекодобива и качеството на млякото, излизащо от фермата. Според замисъла

Целта на кампанията е производителите да бъдат анкетирани на няколко пъти, след което в началото на 2006 година да бъдат определени референтните квоти. На всички регистрирани засега 191 000 млекопроизводители в страната ще бъде даден равен шанс да се включат в системата за разпределение на индивидуалните млечни квоти. Експериментално тя трябва да стартира на 1 април 2006 год., а ефективното й въвеждане в действие са очаква да стане от 1 април 2007 год. чрез изграждането на национален млечен борд.

Според чакани промени в Закона за земеделския производител, приети на първо четене, министърът на земеделието и горите ще определя условията и реда за подпомагане на регистрираните земеделски производители. Той ще определя и териториалния обхват на необлагодетелстваните райони и районите с екологични ограничения./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.