1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заради сушата в САЩ се очертава нова световна криза с храните

Заради сушата в САЩ се очертава нова световна криза с храните

Броят на гладуващите по света надхвърля 1 милиард

Рекордните цени на зърнените храни в САЩ вече предизвикват сериозни страхове – и не без основание – за глобален ръст в цените на храните и напомнят силно на кризата от 2007-2008 г., когато размирици избухнаха в над 30 държави по цял свят с една-единствена причина – недостиг на храна.

Задава се нова световна криза с храните, пише "Файненшъл таймс" и посочва като конкретна причина най-сериозната и мащабна суша в САЩ от половин век насам, която предизвика рекордно високите цените на земеделскитe култури там. Опасенията са съвсем резонни, тъй като Щатите са с решаващо значение на световните пазари за хранителни стоки. САЩ са категорично най-големият износител на царевица (почти половината от световния износ), соя и пшеница (по-голямата част от продукцията им е за износ). Това е държавата, отговорна за един на всеки три тона зърнени култури, търгувани на световния пазар.

В края на миналата седмица цените на царевицата и соята, основни съставки в огромно количество продукти на пазара, надминаха пика си от 2007-2008 г. Цената на царевицата миналия четвъртък стигна рекордната цена от 8.16¾ долара за бушел (36 кг), соята също удари тавана с 17.17$. В същото това време метеорологичните прогнози са, че краят на сушата няма да е скоро. Цената на пшеницата все още не е достигнала рекордни нива, но се е покачила вече с 50% за пет седмици.

Ричард Волп – икономически изследовател към Министерството на земеделието на САЩ, прогнозира, че това покачване ще окаже директен ефект върху цените на телешкото, свинското, пилешкото месо и млечните продукти.

За повишението на цената на царевицата "спомогна" и изказване на секретаря по земеделието на Щатите от средата на миналата седмица, когато той обясни, цитиран от британския вестник "Гардиън", че ситуацията не е толкова лоша, при положение че не е предизвикала намаляване на правителствените квоти за биогорива, най-вече етанол, който се прави основно от царевица и е фактор цените да са високи.

Генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие към ООН Хосе Грациано да Силва изрази загриженост най-вече за най-уязвимите и бедни части от населението, които харчат около 75% от доходите си за храна. Броят на гладуващите по света надхвърля 1 милиард.

Някои икономисти и експерти продължават да изразяват резерви и правят разграничение между двата кризисни периода. Едно от обясненията е, че количествата ориз и в по-малка степен пшеница, които са основната прехрана за най-бедните, са все още в изобилие и са с цени в нормални граници. Според Джозеф Глаубър – главен икономист в Министерството на земеделието на Щатите, сегашната ситуация е много по-добра в сравнение с тази от 2008 г., защото цените безспорно са по-високи, но липсва сериозният недостиг на пшеница от 2007-2008 г., пише "Дневник".

Съществуват сериозни очаквания обаче, че ако ситуацията с царевицата се влоши, това ще окаже натиск и върху доставките на житни култури, тъй като последните ще бъдат използвани вместо царевицата за храна на животни. Тогава вече вероятността повишението на цената на житото да застигне и ориза е голяма, посочва старши икономистът на Организацията по прехрана и земеделие към ООН за Рим Абдолреза Абасян.

Изпълнителният директор на независимата американска организацията Save the Children Джъстин Форсид също е убеден, че покачването на цените ще има силен негативен ефект за най-бедните. "Много голям брой хора живеят на ръба на оцеляването. Сушата и ръстът на цените лесно могат да побутнат много хора от ситуацията, в която едва се справят в ситуацията, в която вече не могат да се справят с оцеляването си," обяснява той.

Последните прогнози на Министерството на земеделието на САЩ са за спад в продукцията на царевица, невиждан от четвърт век, а климатичните условия продължават да се влошават. Метеоролози предупреждават, че поне половината от продукцията на американската царевица и соя ще изсъхне през следващите две седмици.

В случай че ситуацията продължи да се влошава, Организацията за прехрана и земеделие към ООН възнамерява да свика среща на високо равнище до края на годината, на която основен акцент ще бъде проблемът със сигурността на храната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.