1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите в Габровско "замразяват" пазара

Зърнопроизводителите в Габровско "замразяват" пазара

В момента зърното се задържа и търговията е сведена до минимум

Цената на хлебното зърно е "замръзнала" на 180 лв. за тон в изчакване на по-добри цени, установи проучване на Pulss.net сред производителите в Габровски регион. Това положение е благоприятно за задържане цената на хляба. Преди месец, след като горивата скочиха, хлебопроизводителите направиха опит за пробив в общественото мнение за повишаване стойността и на насъщния.

Усилията им, обаче, бяха напразни, тъй като на този етап суровините са изключително евтини. Миналата година по това време пшеницата се продаваше за 350-400 лв. за тон и дори след това прехвърли 600 лв. Тази година изкупуването на новата реколта започна при 240-250 лв. за тон и в момента се върна на 180 лв. По последни данни най-масовото брашно тип "500" се предлага за 550 лв. без ДДС, а през изминалата година стигна до около 800 лв., което повиши и еуфорията на хлебопроизводителите за нов ценови скок.

В момента зърното се задържа и търговията е сведена до минимум, информираха хора от бранша. Някои очаквали по-добри ценови времена, а други - намесата на държавата за изкупуване на зърното за резерва. Поради въведените квоти от ЕС повечето от бранша не можели да изнасят за страните-членки, но някои се насочвали предимно към Македония. Като основна причина за патовата ситуация се посочва богатата реколта и пазарната икономика - има много зърно и голямо предлагане, коментират наши източници.

Все още никой не може да предположи до кога пшеницата ще се задържи на това ценово ниво, което според производителите стига само за покриване на разходите. Както се подразбира, на този етап проблеми на зърнопроизводителите създава свръхизлишъкът, на хлебопроизводителите - стойността на горивата, а на потребителите - високите цени и некоректният грамаж на насъщния при някои търговци.

В момента на пазара за зърно няма сделки като се изключат тези, които са за минимални количества.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.