1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделските производители избират до 31 май как да се облагат доходите им

Земеделските производители избират до 31 май как да се облагат доходите им

Декларацията за упражняване правото на избор за облагане доходите на физическите лица е вече публикувана в сайта на Националната агенция за приходите

Физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители, но нямат регистрация по Закона за данък върху добавената стойност, могат да изберат реда за облагане на доходите от дейността им, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

Това става с попълването на специален образец декларация "за упражняване правото на избор", която се подава в Националната агенция за приходите до 31 май. В случай че производителите изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, те ще прилагат този ред за срок, не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Тогава с подаването на годишната данъчна декларация те ще попълват Приложение №2, в което приходите се намаляват с разходите, за които имат документи, а разликата се облага с 15 процента данък.

Другата възможност за производителите е да предпочетат да декларират доходите си в Приложение №3 като физически лица, където общите приходи се намаляват с 60 на сто признати разходи, а върху остатъка се дължи 10 процента плосък данък.

Декларацията за упражняване правото на избор за облагане доходите на физическите лица, регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители, е вече публикувана в сайта на Националната агенция за приходите и може да бъде разпечатана оттам.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.