1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жътвата на пшеница в Добруджа е към края си

Жътвата на пшеница в Добруджа е към края си

В хамбарите вече са складирани над 540 хиляди тона зърно

Жътвата на пшеница в Добруджа е на финала. В складовете вече са прибрани над 540 хиляди тона зърно. Припомняме, че през есента земеделските производители от Добричка област заложиха 1 млн. 236 хил. декара.

Трудната и тежка жътва в Добричка област, прекъсвана от капризите на времето, вече е на финала си. В хамбарите вече са складирани над 540 хиляди тона зърно. Реколтирани са над 94% от засетите площи с пшеница при среден добив от 476 кг от декар. В община Добрич и в община Каварна жътвата е приключила при добиви съответно от 520 и 480 кг от декар. На финала е прибирането на реколтата и в общините Шабла, Балчик и Ген. Тошево.
Сега основните притеснения на фермерите са относно цената на хлебното зърно. Статистиката показва понижение в цената на пшеницата със 17% в сравнение със същия период на миналата година. Котировките на българското зърно са в пряка зависимост от произведените количества в страните от Черноморския басейн.
В същото време себестойността на зърното е много по-висока през тази година, коментираха стопани от Добруджа. Влажната пролет доведе със себе си редица заболявания, които изискваха двукратно и трикратно третиране с продукти за растителна защита. Завишени са и разходите за гориво при прибиране на реколтата заради многократните прекъсвания на жътвата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.